BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Calculul si contabilizarea proratei privind taxa pe valoarea adaugata
expert contabil Mariana Dragoi
Calculul si contabilizarea proratei privind taxa pe valoarea adaugata
Taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect care se datoreaza bugetului de stat.
Din punct de vedere fiscal, trebuie avute in vedere prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a normelor de aplicare a acestuia.
In sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata se cuprind operatiunile care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
constituie o livrare de bunuri sau o prestare de servicii efectuate cu plata;
locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania;
livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 127 alin. (1) din Codul fiscal;
livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2) din Codul fiscal.
In sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata se cuprinde si importul de bunuri.
Operatiunile care se cuprind in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata sunt denumite operatiuni impozabile.
Operatiunile impozabile pot fi:
In cazul in care entitatea realizeaza si operatiuni mixte, documentele utilizate (jurnalele pentru T.V.A.) vor fi urmatoarele:
ATENTIE!
De retinut este faptul ca prorata pentru T.V.A. se calculeaza numai in cazul in care o societate inregistreaza operatiuni mixte.
Astfel, prorata se calculeaza cand se inregistreaza venituri la care nu se colecteaza T.V.A. si pentru care nu exista drept de deducere la T.V.A., de exemplu, veniturile din chirii la o firma care pe langa activitatea de zi cu zi, inchiriaza si cateva spatii si a optat pentru facturare fara T.V.A.
Pentru mai multe detalii apasa aici