BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Avansurile achitate pentru achizitii intracomunitare de bunuri
Articol preluat din Revista Romana de TVA nr 4/ aprilie 2009.
I Un „strop“ de fiscalitate
Codul fiscal defineste avansurile prin art. 1342 lit. b): „Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii sau prestarii acestora;“
La data incasarii avansului intervine faptul generator al taxei. Exigibilitatea taxei aferente are loc la data incasarii avansului, dar nu mai tarziu de a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.
Pentru achizitia intracomunitara de bunuri efectuata de catre un cumparator stabilit in Romania, faptul generator si exigibilitatea taxei corespund cu data faptului generator si exigibilitatea taxei pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata de furnizorul stabilit in statul membru.
Totusi, in situatia in care factura este emisa de furnizor inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, exigibilitatea taxei are loc la data emiterii facturii asa cum se stabileste prin art. 135 alin. (3).
Atentie!
Factura trebuie emisa de furnizorul intracomunitar si
pentru avansurile incasate in cadrul unei operatiuni de livrare intracomunitara de bunuri.
1. Emiterea facturilor
Daca sunteti beneficiar al unei achizitii intracomunitare de bunuri, este bine sa cunoasteti faptul
ca este
obligatorie emiterea unei facturi pentru fiecare avans pe care il achitati inainte de data livrarii bunurilor
comandate. Aceasta obligatie rezulta din Directiva nr. 112 din 28 noiembrie 2006 a C.E., fiind reglementata prin sect. 3 art. 220 alin. (4).
Emiterea
autofacturii
Emiterea facturii trebuie efectuata de furnizor, dar este permisa si cumparatorului! Daca sunteti cumparator, achitati un avans, dar nu ati primit in timp util o factura din partea furnizorului, emiteti o autofactura pe care o transmiteti acestuia.
Autofactura se emite atat de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cat si de catre persoanele neinregistrate in scopuri de TVA, dar obligate la plata taxei.
Retineti!
Daca nici furnizorul nu emite factura, dar nici cumparatorul nu emite autofactura, obligatia de a emite un astfel de document poate fi preluata de catre un tert, pe baza intelegerii intre partile participante la tranzactie. Deci nu conteaza cine emite fizic factura, important este ca acest document sa fie emis pentru inregistrarea si declararea operatiunilor economice efectuate.
Pentru mai multe detalii apasa aici