BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Administrator in delegatie – drepturi banesti
Articol preluat din Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual nr. 28/ martie 2009.
Studiu de caz:
Prin contractul de administrare s-au stabilit in beneficiul administratorului, care nu detine si calitatea de salariat, dreptul la indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare, decontarea cheltuielilor de cazare, precum si decontarea cheltuielilor de transport dus-intors. Care este tratamentul fiscal al acestor drepturi?
Indemnizatiile de deplasare in tara si in strainatate in cazul in care persoana delegata sau detasata este administrator, fara a avea calitatea de salariat, sunt considerate cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.
Cheltuielile de cazare in tara si in strainatate efectuate de catre administratori sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil indiferent de clasificarea unitatilor de cazare si indiferent de cuantumul acestor cheltuieli.
Cheltuielile de transport sunt deductibile indiferent de mijlocul de transport folosit, atat pentru salariati cat si pentru administratori, indiferent de cuantum.
Atentie
Cheltuielile de transport si cazare se deconteaza numai pe baza documentelor justificative indiferent daca sunt in moneda nationala sau intr-o alta moneda.
Concluzie
Indemnizatiile de delegare si detasare, respectiv diurnele acordate administratorului care nu are calitatea de salariat nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil. Cheltuielile de cazare si de transport acordate administratorilor in vederea indeplinirii anumitor sarcini de serviciu sunt cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, indiferent de cuantumul acestora.
Acte normative aplicabile:
Art. 21 alin. (2) lit. e) si alin. (3) lit. b) - Cod fiscal Pct. 27 la Titlul II Impozitul pe profit din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.
Autor Andrei Savescu.
Codul fiscal: e) cheltuielile de transport si cazare în tara si în strainatate, efectuate de catre salariati si administratori, precum si pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme; ATENTIE ATAT PENTRU ADMINISTRATORI DACA NU AU CALITATEA DE SALARIATI!!!!!!!!!!!!
Norme metodologice:
27. Calitatea de administrator rezulta din actul constitutiv al contribuabilului sau contractul de administrare/mandat.(Societate pe actiuni) ÃŽn sensul art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, persoanele fizice asimilate salariatilor cuprind si:
a) directorii care îsi desfasoara activitatea în baza contractului de mandat, potrivit legii;
b) persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, în situatia în care contribuabilul suporta drepturile legale cuvenite acestora.
SI
Codul fiscal: (3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
Codul fiscal:
l) cheltuielile pentru functionarea, întretinerea si repararea locuintelor de serviciu situate în localitatea unde se afla sediul social sau unde societatea are sedii secundare, deductibile în limita corespunzatoare suprafetelor construite prevazute de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care se majoreaza din punct de vedere fiscal cu 10%;.
Norme metodologice:
36. In cazul locuintei de serviciu date in folosinta unui salariat sau administrator, cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea acesteia sunt deductibile in limita corespunzatoare raportului dintre suprafata construita prevazuta de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile ulterioare, majorata cu 10%, si totalul suprafetei construite a locuintei de serviciu respective.