BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Contabilitatea operatiunilor de schimb la vedere
In conformitate cu prevederile Ordinului Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene aplicabile institutiilor de credit, operatiunile de schimb la vedere reprezinta operatiunile de cumparare si de vanzare a devizelor cu decontarea in termenul stabilit prin reglementari sau conventii ale pietei respective, de regula maximum doua zile lucratoare de la data incheierii tranzactiei, la cursul de schimb stabilit intre parti (cursul SPOT).
Contabilizarea operatiunilor de schimb la vedere si la termen, precum si a celorlalte operatiuni in devize se face pe feluri de devize.
Acum iti sta la dispozitie CD-ul |
In situatia existentei unui decalaj intre data incheierii contractelor de schimb la vedere si data decontarii acestora, respectivele operatiuni se inregistreaza in conturi in afara bilantului, la cursul de la data incheierii contractului, respectiv angajamentului, cu ajutorul conturilor „Operatiuni de schimb la vedere”, prin intermediul conturilor „Pozitie de schimb” si „Contravaloarea pozitiei de schimb” deschise in afara bilantului.
Periodic, pana la data decontarii operatiunii, evaluarea angajamentului la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi bancara anterioara datei de evaluare sau din ultima zi bancara a lunii, dupa caz, se inregistreaza in afara bilantului prin utilizarea conturilor „Conturi de ajustare devize” si „Contravaloarea pozitiei de schimb”. Concomitent, aceeasi diferenta de curs se inregistreaza in bilant in conturile de venituri sau cheltuieli din operatiuni de schimb, dupa caz, cu ajutorul conturilor „Contravaloarea pozitiei de schimb” si „Conturi de ajustare devize”.