BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Fondul pentru mediu. Noile reguli
Noutate
Avem noi reglementari privitoare la Fondul pentru mediu: noi contributii, modificari ale taxelor pe care le datoram, noi termene de declarare a taxelor si noi sanctiuni. Toate acestea sunt cuprinse intr-un act normativ recent: Ordonanta Guvernului nr. 25/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, publicata in Monitorul Oficial nr. 628 din 29 august 2008.
![]() |
Codul Fiscal explicat si comentat prin 411 intrebari si raspunsuri
|
1. Care sunt contributiile suplimentare pe care le datoram Fondului pentru mediu?
2. Care sunt noile termene de declarare a taxelor catre Fondul pentru mediu?
Contributie de 3% din veniturile realizate din vanzarea bunurilor destinate dezmembrarii se declara si se plateste lunar de catre persoanele juridice si fizice care desfasoara activitatile respective, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea.
Contributia de 100 lei/tona datorata de unitatile administrativ-teritoriale se declara si se plateste anual, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.
Ecotaxa se declara si se plateste lunar de catre persoanele juridice si fizice care desfasoara activitatile respective, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea.
S-a modificat termenul de declarare si de plata a taxelor incasate de la operatorii economici utilizatori de noi terenuri pentru depozitarea deseurilor valorificabile. Astfel, acestea nu se mai declara si platesc anual, ci lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea.
Pentru celelalte taxe, termenul de declarare ramane nemodificat.
3. Care sunt noile sanctiuni si de catre cine se aplica?
Nedepunerea la termen a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 2.500 lei.
Neafisarea la loc vizibil in vederea informarii consumatorilor finali a valorii ecotaxei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 2.500 lei.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac dupa cum urmeaza:
Concluzie
Presiunile internationale vizand protectia mediului si-au spus cuvantul, intrucat, iata, legiuitorul roman a reactionat. Din pacate, pana sa ne bucuram de un mediu de viata mai sanatos, ramanem cu taxele si cu sacosele refolosite, daca nu vrem sa ne coste punga mai mult decat painea.
Acte normative aplicabile:
Ordonanta Guvernului nr. 25/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu