BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Cazuri practice: Contabilitate
Intrebare:
Se calculeaza ca si cheltuiala deductibila facturile de avion, facturile pentru sejur acordate si decontate salariatilor si administratorilor?
Raspuns:
Deductibilitatea cheltuielilor de transport si cazare a salariatilor si administratorilor se face cu respectarea prevederilor Codului fiscal aprobat prin Legea 571/2003 si a Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal aprobate prin HG 44/2004.
In sensul actelor de mai sus deductibilitatea cheltuielilor de transport si cazare in cazul deplasarilor in interes de serviciu se face pe baza documentelor justificative si cu dovada ca deplasarea s-a facut in scopul realizarii sarcinilor de serviciu: e) cheltuielile de transport şi de cazare în ţară şi în străinătate, efectuate pentru salariaţi şi administratori, precum şi pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme;(art.21 alin.2)
Daca aceste cheltuieli sunt realizate pentru tratament si odihna, atunci deductibilitatea lor este limitate de paragraful 3 al art. 21:
(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
c) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare. ……….. În cadrul acestei limite, pot fi deduse şi cheltuielile reprezentând: tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori şi salariaţilor, cadouri în bani sau în natură acordate salariatelor, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul, pentru salariaţii proprii şi pentru membrii de familie ai acestora, ajutoare pentru salariaţii care au suferit pierderi în gospodărie şi contribuţia la fondurile de intervenţie ale asociaţiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din şcoli şi centre de plasament;
Din cele de mai sus rezulta ca daca deplasarea se face pentru odihna, deductibilitatea lor este limitata numai pentru salariati si familiile acestora, dar nu sunt deductibile pentru administratorii care nu au si calitatea de salariati.
In cazul in care societatea achita aceste cheltuieli de deplasare si nu indeplineste conditiile de mai sus, sumele platite vor fi considerate avantaje salariale si vor fi impozitate la persoana fizzica, in conformitate cu Titlul III din Codul fiscal.
Acum iti sta la dispozitie CD-ul
Cele mai cautate 50
monografii
contabile
...Click aici pentru mai multe detalii!
Intrebare:
Care este monografia contabila pentru o balastiera?
Raspuns:
O balastiera functioneaza in baza Legii Minelor nr.85/2003, care la art.3 defineste activitatea acesteia astfel:
11. exploatare - ansamblul de lucrări executate în subteran şi/sau la suprafaţă pentru extragerea resurselor minerale, prelucrarea şi livrarea acestora în forme specifice;
Din punct de vedere contabil legislatia aplicabila este cea comuna pe economie, respective Ordinul 1752/2005 iar din punct de vedere fiscal respecta reglementarile impuse de Legea 571/2003 privind Codul fiscal.
Activitatea desfasurata de o balastiera este activitate tipica de productie. Evidentierea in contabilitate se face pe etape : extragerea, sortare, prelucrare si vanzare.
Monografia contabila, pe tipuri de operatiuni, este urmatoarea:
- Inregistrarea productiei realizate:
345 Produse finite = 711 Variatia stocurilor
- Preluarea unor cantitati de produse extrase ca materii prime sau semifabricate in realizarea altor produse:
301 Materii prime = 345 Produse finite
341 Semifabricate = 345 Produse finite
- Vanzarea de produse finite sau semifabricate:
411 Clienti = %
701 Venituri din vanzari produse finite
702 Venituri din vânzarea semifabricatelor
4427 TVA colectata
- Descarcarea gestiunii de produse finite si semifabricate vandute:
711 Variatia stocurilor = %
341 Semifabricate
345 Produse finite
Calculatia costurilor de productie se va face conform Ordinului 1752/2005 si organizarea contabilitatii de gestiune se va realize asa cum sunt cerintele Ordinului 1826/2003 pentru aprobarea Precizărilor privind unele măsuri referitoare la organizarea şi conducerea contabilităţii de gestiune:
In functie de specificul activitatii desfasurate, contabilitatea de gestiune va asigura, in principal, inregistrarea operatiilor privind colectarea si repartizarea cheltuielilor pe destinatii, respectiv pe activitati, sectii, faze de fabricatie, centre de costuri, centre de profit, dupa caz, precum si calculul costului de achizitie, de productie, de prelucrare al bunurilor intrate, obtinute, lucrarilor executate, serviciilor prestate, productiei in curs de executie, imobilizarilor in curs etc., din unitatile de productie, comerciale, prestatoare de servicii, financiare si alte domenii de activitate.
………
Contabilitatea de gestiune se organizeaza de administratorul persoanei juridice fie utilizand conturi specifice, fie prin dezvoltarea conturilor din contabilitatea financiara, fie cu ajutorul evidentei tehnico-operative proprii.