BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Mai investim in imobiliare in 2009 ?
Mai exista variante de investitii imobiliare profitabile dupa declinul brusc declansat anul trecut? Raspunsul cel mai la indemana pare sa fie nu, dar situatia este diferita de la un sector imobiliar la altul.
Cel mai bun calcul pe care si-l poate face un potential investitor pe termen scurt este pentru a identifica plasamentele care ii pot aduce cea mai mica pierdere in 2009, cu potential de crestere pe termen lung. Investitii „in castig" se mai pot face, nu insa si „tunuri" speculative pe termen scurt. Variante cat de cat viabile sunt spatiile comerciale stradale, care aduc venituri din chirii. Investitorii trebuie sa evalueze insa raportul intre costul investitiei, estimat a scadea cu circa 8%, si veniturile din chirii, care se vor diminua la randul lor. Mai riscante sunt investitiile in terenuri, ale caror preturi pot scadea si cu 70%.
O astfel de prabusire a preturilor creeaza totodata o oportunitate, care poate aduce castiguri bune in timp. Dublarea sau triplarea preturilor in 12 luni nu va mai ramane insa decat o amintire frumoasa pentru speculatorii imbiliari. Randamentele investitionale vor continua sa scada, chiar mai accentuat, si anul acesta, dupa ce in 2008 s-au diminuat la 13%.
Pentru piata imobiliara, partea buna a crizei va fi reasezarea proprietatilor imobiliare la valori in concordanta cu puterea reala de cumparare, in conditiile in care boom-ul ultimilor ani, sustinut si de tranzactiile speculative, ridicase preturile rezidentiale la niveluri nesustenabile pentru veniturile romanilor.
Problemele bancilor comerciale se vor transmite anul acesta si pe piata imobiliara, dependenta de creditele ipotecare. Continuarea blocajului finantarilor va aduce piata imobiliara pe pozitii critice, in conditiile in care lipsa acuta a lichiditatilor va adanci si mai mult devalorizarea activelor imobiliare, va bloca proiectele unor dezvoltatori si ii va trimite pe altii in faliment.
Si totusi, unde investim ?
Depozitele bancare, titlurile de stat, obligatiunile si fondurile mutuale care plaseaza banii in astfel de instrumente detroneaza actiunile si imobiliarele in topul randamentelor.
Plasamente cu risc redus si care pot fi valorificate rapid, pentru a profita de oportunitati aparute pe piata in perioada de criza. Aceasta este reteta investitiilor personale recomandata in acest an de majoritatea analistilor si oamenilor de afaceri. Cu atat mai mult cu cat atat depozitele bancare, cat si obligatiunile, fondurile mutuale monetare si asigurarile unit-linked cu risc scazut ofera, pe langa avantajul lichiditatii si al sigurantei, posibilitatea unor castiguri anuale de peste 12%, mult peste cele din anii anteriori si cele asigurate de alte plasamente. Astfel de randamente vor fi obtinute in special in prima parte a anului, in conditiile in care bancile, dar si statul, vor continua sa ofere dobanzi ridicate pentru a-si acoperi nevoile de finantare.
Imobiliarele si actiunile - nu pot spera, in 2009, decat intr-o limitare a pierderilor recente. Scaderile de preturi vor crea „ocazii" de achizitii jucatorilor inspirati si pe piata actiunilor in conditiile in care criza ar putea forta proprietarii sa vanda rapid pentru a face rost de bani.
Anul acesta specialistii cred ca investitiile ar trebui mutate in domenii mai putin exploatate pana acum, cum ar fi: mediu, energie, reabilitare termica, iar industria alimentara si cea agricola raman in continuare sectoarele cele mai profitabile.
Prudenta si iar Prudenta !
Cuvantul de ordine in anul 2009 este PRUDENTA, Cash-ul este rege! Investitorii au invatat, inca de la finele anului trecut, regula care ii poate scoate castigatori din criza, astfel ca 2009 se anunta anul plasamentelor prudente si lichide.