BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Tratamentul contabil si fiscal al impozitului prin retinere la sursa datorat de nerezidenti pentru veniturile realizate in Romania
Legea fiscala romaneasca se modifica intr-o veselie continua. Profesiile de contabil si consultant fiscal au imbracaminte noua. Pe masa de lucru a legiuitorilor se gaseste intotdeauna ceva de modificat, actualizat sau de abrogat.
La finele anului 2005, era in voga aparitia OMFP 1752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene. A urmat finele anului 2006 care a depasit ca si volum de modificari anul 2005, caci doar se modifica insusi Codul fiscal si totodata pentru sustinerea acestuia erau necesare o gramada de “tepuse” care sa-l sustina.. Asta dat fiind faptul, ca la ora actuala, in legislatia romaneasca nu se regaseste o lege pe care s-o parcurgi de la inceput la sfarsit si care sa nu contina un paragraf care sa faca trimitere catre o surioara de-a ei, aparuta in 1900 toamna...
Prin urmare, nici nu ne-am apropiat bine de luna lui Mos Craciun, si iata ca legiutorii au si inceput sa-si deschida saculetii cu surprize: noi reglementari in aplicarea Codului fiscal de la 01 ianuarie 2008. Astfel, chetuielile de transport si cazare vor fi deductibile nu numai in cazul in care sunt efectuate pentru salariati si administratori, ci si atunci cand sunt efectuate pentru alte persoane. Cheltuielile cu deprecierea valorii mijloacelor fixe, urmare a procesului de reevaluare, se vor considera nedeductibile integral. Deducerea neimpozabila din pensii s-a majorat de la 900 la 1000 lei/lunar. Insa lista nu se opreste aici si cu siguranta, in viitorul nu foarte indepartat vom asista si la alte “surprize” de acest gen.
In materialul de astazi, vom aborda problema impozitului prin retinere la sursa datorat de nerezidenti pentru veniturile realizate in Romania, atat sub aspect teoretic, cat si sub aspect practic.
Pentru mai multe detalii apasati aici