BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Cursul de schimb in cazul achizitiei intracomunitare
Intrebare:
Livrarea are o data, factura are o alta data, anterioara datei livrarii – pe ce data inregistrez primirea marfurilor si la ce curs?
Raspuns:
In cazul unei achizitii intracomunitare daca aveti in vedere un import de bunuri, cursul de schimb utilizat pentru determinarea TVA de platit in vama este cel utilizat de autoritatea vamala conform reglementarilor vamale) si este inscris in mod automat de sistemul informatic vamal in declaratia vamala.
In scopuri fiscale (TVA), art. 1391 alin. (2) stabileste cursul de schimb ca fiind ultimul curs comunicat de BNR sau de banca prin care se realizeaza tranzactia, la momentul in care are loc exigibilitatea operatiunii in cauza.
Conform art. 135 din Codul fiscal, exigibilitatea la achizitiile intracomunitare intervine in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc faptul generator (livrarea intracomunitara), iar daca anterior faptului generator (livrarii) a fost emisa factura, exigibilitatea intervine la data emiterii facturii.
Coroborand cele doua dispozitii fiscale, rezulta ca in scopuri fiscale, pentru determinarea bazei de impozitare a achizitiei intracomunitare realizate de dvs., cursul de schimb este cel comunicat de BNR sau de banca prin care realizati tranzactiile, de la data emiterii facturii.
Din pacate, aceste dispozitii fiscale nu corespund in totalitate cu cele contabile; astfel, Ordinul nr. 1.850/2004 cu privire la utilizarea formularelor financiar-contabile stabileste ca incarcarea bunurilor in gestiune si inregistrarea bunurilor in contabilitate se vor face in baza Notei de receptie si constatare a diferentelor, caz in care veti fi obligati sa utilizati in scopuri contabile cursul de la data receptiei marfurilor in baza NIR.
![]() |
Solutii concrete pentru toate problemele tale de TVA: TVA comunitar, rambursare TVA, decont TVA, deducere TVA ...Click aici pentru detalii! |