BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Tratamentul fiscal al contractului de mandat
Se spune ca nimic nu este imposibil. Important este sa vrei cu adevarat si sa-ti doresti din adancul sufletului ca acel imposibil sa devina realitate. Scopul scuza mijloacele. Insa, daca vom reflecta bine la aceasta situatie, vom ajunge sa ne intrebam: Merita?
Sa analizam putin speta de fata. Cand suntem copii, lumea toata e a noastra. Totul se invartea in jurul nostru. Mai crestem putin, si ajungem la varsta la care consideram ca totul ni se cuvine. Mergem la scoala si gradul de rautate se accentueaza, contrar asteptarilor parintilor nostri. Cerem mai mult, si mai mult. Intervin comparatiile cu copii ai unor oameni cu situatie materiala instarita. Prin liceu, spunem stop controlului parintesc.
Gata cu dadaceala. Suntem mari, devenim constienti, mai mult sau mai putin de capacitatile noastre. Se termina si anii de licean si anii de studentie par a ne deschide nu numai noi orizonturi, dar parca ne lumineaza in intunericul in care ne aflam… Visam sa fim cineva. Ne dorim sa fim respectati si sa avem o situatie materiala care sa treaca cel putin pragul de mijloc… Mai nou, acum toata lumea vrea sa fie sef. Insa nimeni nu se gandeste si la implicatiile acestei sefii. In calitate de simplu angajat, iti realizezi sarcinile din fisa de post si daca te incadrezi in timp, poti sparge usa la program. Insa avand calitatea de sef, situatia se schimba. Raspunderile sunt altele, programul devine zi –lumina, sau cum ar zice cineva- fara numar.
Avand in vedere ca este un fenomen comun, trebuie sa avem grija pentru ca viata nu curge decat intr-un singur sens. Ireversibil de altfel...
Prin prisma faptului ca o parte insemnata isi doreste aiba calitatea de administrator sau, de ce nu director, vom aborda in materialul de astazi un subiect care face referire la tratamentul fiscal al contractului de mandat.
Mandantul este un contract prin care o persoana, numita mandatar, se obliga sa incheie acte juridice pe seama unei alte persoane, numita mandant, care ii da aceasta imputernicire si pe care il reprezinta. In contractul de mandat se va inscrie suma bruta cuvenita mandatarului. Mandantul poate sa vireze, in numele mandatarului, contributiile obligatorii datorate de catre acesta: impozitul, cas, contributia pentru accidente de munca, somaj, sanatate, contributia de pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Pentru mai multe detalii apasati aici