BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Inchirierea suprafetelor locative de la persoane fizice
Prin derularea operatiunilor de inchiriere a unor suprafete locative se realizeaza de fapt transmiterea dreptului de folosinta de la proprietarul spatiului catre chirias. Aceste operatiuni au la baza clauzele contractuale stipulate in contractele de inchiriere semnate de cele doua parti.
![]() |
Fiscalitate pentru Contabili |
Ce este contractul de inchiriere?
Contractul de inchiriere este conventia (intelegerea scrisa) prin care o persoana numita locator (proprietar) se obliga sa asigure altei persoane numita locatar (chirias) folosinta temporara (totala sau partiala) a unei suprafete locative in schimbul unei sume de bani, si anume chiria (art. 1411 din Codul civil).
Daca imobilul supus inchirierii are destinatia unui spatiu de locuit, principalul act normativ care reglementeaza inchirierea locuintelor este Legea nr. 114/1996 – Legea locuintei.
Indiferent de destinatia imobilului, trebuie mentionat ca acest tip de contract se incheie in forma scrisa si trebuie semnat de catre ambele parti implicate, nefiind obligatorie perfectarea sa si in forma autentica (la notarul public) ca in cazul contractelor de vanzare-cumparare, ipoteca sau donatie. In contractul de inchiriere trebuie sa fie bine determinat obiectul acestuia, suprafata locativa (apartamentul si dependintele), curtea, gradina si, de asemenea, bunurile date in folosinta odata cu imobilul. Locatarul nu va putea folosi in mod legal aceste dependinte (cum ar fi, curte, gradina, garaj) decat daca acest drept a fost prevazut in contractul de inchiriere, iar instanta de judecata nu poate recunoaste, in lipsa unui contract semnat de parti, dreptul de acces la aceste dependinte.
Dreptul de folosinta a bunurilor este conferit odata cu dreptul de folosinta a locuintei sau imobilului inchiriat.
Contractul de inchiriere trebuie sa fie inregistrat la Biroul Registrelor competent in acest domeniu, iar cheltuielile de inregistrare se impart in proportie de 50% intre proprietar si chirias. Motivele pentru care este absolut necesara inregistrarea contractului sunt: