BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata
Ne amintim cu totii despre presiunea exercitata cu putin timp in urma de catre sindicate asupra guvernului cu scopul cresterii salariului minim pe tara.
In cele din urma se semna intr-o zi torida de vara acordul tripartit care pecetluia intelegerea dintre partenerii sociali asupra cuantumului acestuia.
Potrivit angajamentului de atunci, Guvernul emite la acest moment Hotararea nr. 1051/2008 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, act normativ ce va intra in vigoare la 01 octombrie 2008 si care a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 649 din 12/09/2008.
Potrivit H.G. nr. 1051/2008, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 540 lei lunar, in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2008, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna, reprezentand 3,176 lei/ora.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 600 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna in anul 2009, reprezentand 3,529 lei/ora.
In plus, in luna iunie 2009, Guvernul, impreuna cu partenerii sociali, va analiza valoarea realizata a castigului salarial mediu brut lunar corespunzator primelor 4 luni. in situatia in care se constata abateri mai mari de 5% intre castigul salarial mediu brut lunar pe economie realizat fata de cel prognozat pe intregul an, Guvernul va modifica prin hotarare salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 iulie 2009, astfel incat ponderea acestuia in castigul salarial mediu brut lunar sa fie 33%.
De asemenea, pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Atentie!
Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celor prevazute in hotarare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.
![]() |
Luati intotdeauna deciziile corecte referitoare la salarizare! Evitati neintelegerile cu angajatii in probleme de legislatia muncii! |