BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Serviciile externe de prevenire si protectie
Stim deja ca organizarea activitatilor de prevenire si protectie poate fi realizata de catre angajator, in urmatoarele moduri:
Serviciile externe de prevenire si protectie pot sa isi desfasoare activitatea numai dupa obtinerea certificatului de abilitare pentru servicii externe de prevenire si protectie.
Acest certificat este emis de directiile de munca, solidaritate sociala si familie teritoriale, respectiv a municipiului Bucuresti, pe raza carora isi au sediul, domiciliul sau resedinta.
Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, persoanele fizice si juridice avand cetatenia, respectiv nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, care au fost supuse procedurii de abilitare sau unei proceduri similare in unul dintre aceste state, in vederea furnizarii de servicii de prevenire si protectie, nu trebuie sa obtina certificatul de abilitare mentionat la alineatul anterior.
Solicitantii obtinerii certificatului de abilitare pentru servicii externe de prevenire si protectie trebuie sa transmita prin posta Comisiei de abilitare a serviciilor externe de prevenire si protectie si de avizare a documentatiilor cu caracter tehnic de informare si instruire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, un dosar cuprinzand documentele prevazute in art. 37 din H.G. 1425/2006.
Comisii de abilitare sunt constituite in cadrul tuturor directiilor de munca, solidaritate sociala si familie teritoriale, respectiv a municipiului Bucuresti.