BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Legislatia muncii - Protectia salariatei gravide
Am ramas uimita cand am citit mesajul postat pe forum de o salariata aflata in stare de graviditate asupra careia angajatorul face presiuni pentru a o determina sa demisioneze, de aceea am decis ca astazi sa discutam despre protectia speciala pe care legiuitorul o acorda acestei categorii de persoane.
Daca va aflati intr-o situatie similara, sfatul meu este sa nu demisionati, in ceea ce priveste concedierea, prin dispozitiile art. 60 din Codul muncii s-au instituit o serie de interdictii pentru angajator de a-si concedia salariatii, cu scopul de a se asigura protectia acestora pe perioada in care se afla in anumite situatii speciale. Una dintre aceste interdicitii vizeaza protectia salariatei gravide.
Potrivit art. 60 alin. (1) lit. c) din Codul muncii angajatorul nu poate dispune concedierea pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.
Pentru aplicarea acestei masuri salariata trebuie sa ii comunice angajatorului starea de graviditate.
Dupa cum se observa este o interdictie temporara, avand o durata stabilita la perioada de graviditate a femeii.
Art. 21 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca reitereaza aceasta interdictie pentru angajator de a dispune incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei gravide din motive care au legatura directa cu starea sa.
Aceeasi ordonanta de urgenta defineste ce se intelege prin salariata gravida, si anume femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.
multumesc
concediul de odihna mia fost refuzat ce sa fac?
Am si eu o intrebare vis a vis de drepturile gravidelor cu contract pe perioada determinata. Exista vreo lege care obliga angajatorul sa imi preluneasca contractul? Sau mai bine tac si astept sa se intample asta si apoi anunt sarcina?
Care sunt cazurile cand se pot concedia slariatele gravide
Mai spun ca angajatorul a luat la cunostinta starea mea si am primit si hartiile cu care m-au inregistrat la ITM si la medicina muncii.
Va multumesc
Potrivit dispozitiilor art. 134 din Codul muncii zilele menÅ£ionate de dvs. sunt considerate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Art. 136 din acelasi act normativ statueaza ca nu se aplica prevederile art. 134 in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Prin hotarare a Guvernului se stabilesc programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele din alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.
Salariatilor care lucreaza in aceste unitati cu foc continuu li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariu de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru. Ceea ce inseamna ca daca lucrati in zilele de 1, 25 si 26 decembrie si aveti un salariu de 1.000 lei in luna decembrie veti beneficia de un salariu de 1.000 lei + un spor la salariu in cuantum de 1.000 lei, in total 2.000 lei.
Daca lucrati de mai multi ani in market si cunoasteti deja procedura, in sensul ca angajatorul nu respecta nici zilele libere acordate ulterior si nici sporul la salariul de baza, va sugeram sa notificati in acest sens inspectoratul teritorial de munca de care apartine unitatea la care lucrati.
multumesc