BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → O alegere obligatorie: fondul de pensii private
Numaratoarea inversa a inceput. In mai putin de 2 saptamani toti tinerii de pana in 35 ani vor putea sa aleaga fondul de pensii private obligatorii catre care angajatorul va fi obligat sa vireze 2% din contributia individuala de asigurari sociale. Vom sustine cu totii un examen extrem de important: stat, salariati, angajatori, adminstratori de fonduri, depozitari, evaluatori. Pensia noastra, a celor care trebuie sa alegem, va depinde in foarte mare masura de alegerea pe care o vom face in urmatoarele cateva luni. Va trebui sa chibzuim bine... vom contribui, in principiu, cel putin 20 de ani la un astfel de fond.
Statul roman va avea de indeplinit misiunea cea mai dificila. Sunt 5 institutii mamut care au atributii in acest domeniu: Ministerul Economiei si Finantelor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Ministerul Muncii, Casa Nationala de Pensii si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Sa speram ca aplicatia informatica aleasa de Guvern va reusi sa interconecteze bazele de date mamut ale acestor institutii...
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private urmeaza sa demareze campania oficiala de informare privind pensiile administrate privat. Avem mare nevoie de informatii neutre si cat se poate de reale pentru a putea face alegerea corecta. Marketingul administratorilor de fonduri va fi foarte agresiv (se vorbeste de o piata de peste 2 miliarde de euro), iar noua nu ne va fi usor sa alegem. Mare atentie!
De unde ia Guvernul banii pentru majorarea pensiilor? De ce nu beneficiaza mamele cu profesii liberale de indemnizatia prevazuta de OUG 148/2005? Cum poti recruta angajatii de care ai nevoie?