BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Firmele care nu angajeaza si persoane cu dizabilitati risca amenzi!
Toate companiile cu mai mult de 50 de angajati sunt obligate printr-o noua modificare a legislatiei muncii sa incadreze 4% din salariati dintre persoanele cu dizabilitati.
Nerespectarea atrage dupa sine
plata unei amenzi destul de mare, egala cu echivalentul salariilor minime pe care le-ar plati in situatia in care ar avea acesti angajati.
Mai exact, la 100 de angajati ar trebui sa existe 4 salariati cu dizabilitati, numarul crescand in mod proportional in functie de procentul de 4%. Amenda pentru companiile care nu respecta aceasta prevedere consta in echivalentul salariului minim brut pe tara inmultit cu numarul de posturi astfel neocupate.
Exista insa si o alternativa la plata acestei amenzi, acestia putand alege sa nu plateasca amenda si sa cumpere, in schimb, produse sau servicii de la companiile care au angajati cu dizabilitati. Astfel, pentru o companie cu 100 de angajati, amenda va fi de 2.560 de lei, acesta fiind echivalentul a patru salarii minime.
Totodata, s-a lansat un nou proiect european, ce este dedicat integrarii sociale a persoanelor cu dizabilitati, denumit "Retea regionala pentru Promovarea si Aplicarea Conceptelor Economiei Sociale, in vederea cresterii sanselor de reinsertie sociala a persoanelor cu dizabilitati". Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Companiile care angajeaza persoane cu dizabilitati devin unitati protejate si se supun anumitor reguli, printre acestea fiind si cele care obliga la o perioada de proba de 45 de zile cu salariul integral pentru persoanele cu gradul I de invaliditate, neretinerea impozitului pe veniturile din salarii, precum si reinvestirea a 75% din profit in dotarile speciale ale locului de munca.