Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intoarcere anticipata din concediu de crestere copil
Intrebare: Am fost in concediu de crestere copil incepand cu 01.01.2011. In data de 27 mai 2011 am facut o cerere de reincadrare la locul de munca anticipat simultan cu demisia cu art. 55 lit b). Veniturile actuale sunt dintr-un cabinet unde nu sunt angajata - bazat pe o profesie liberala.
Am platit la casa de asigurari, contributia pentru acest an, incepand din 27.05.2011; la pensii insa nu.
In aceasta luna am remarcat ca primesc in continuare indemnizatia de crestere copil am primit pe iunie si iulie.
Ar fi trebuit sa anunt intoarcerea mea anticipata, respectiv incetarea platii ccc ? Si daca da, unde ? Sau este anunta insa pentru ca nu sunt angajata nicaieri, primesc in continuare aceste drepturi?
Daca nu sunt indreptatita pentru plata acestor drepturi, banuiesc ca ar trebui sa le inapoiez ? Sub ce forma? Exista penalizari? Amenzi ? Cand ar trebui inapoiate?
Raspuns: In cazul in care venitul realizat de dumneavoastra este unul impozabil, conform art. 19 din OUG 111/2010 atunci ar trebui sa mergeti la primarie si sa declarati in scris aceste midificari.
ART. 19
1. Beneficiarul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.
2. Comunicarea prevazuta la alin. 1 se transmite de catre primarie agentiei teritoriale in termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii.
In privinta conditiilor ce pot sta la baza incetarii primirii indemnizatiei pentru crestere copil, iata ce prevede OUG 111/2010:
ART. 16
1. Plata indemnizatiilor prevazute la art. 2 alin. 1, respectiv la art. 5 alin. 1 si art. 9 alin. 5 si 6 inceteaza cu ziua urmatoare celei in care:
a) copilul a implinit varsta de un an sau, dupa caz, 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) a avut loc decesul copilului.
2. Plata indemnizatiei prevazute la art. 2 alin. 1, respectiv la art. 5 alin. 1 si art. 9 alin. 5 si 6 se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
a) beneficiarul este decazut din drepturile parintesti;
b) beneficiarul este indepartat, conform legii, de la exercitarea tutelei;
c) beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea incredintarii copilului spre adoptie;
d) beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea mentinerii masurii de plasament;
e) beneficiarul executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile;
f) copilul este abandonat ori este internat intr-o institutie de ocrotire publica sau privata;
g) beneficiarul a decedat;
h) in situatia in care beneficiarul nu mai îndeplineste conditiile prevazute la art. 12;
i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
j) se constata ca timp de 3 luni consecutive se inregistreaza mandate postale returnate.
3. Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu.