Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Preavizul dupa Demisie NU este obligatoriu, in anumite situatii



Un angajat este obligat sa stea in Preaviz dupa ce isi prezinta Demisia? Nu neaparat. Legea prevede si situatia in care preavizul nu este obligatoriu.
 

Astfel, articolul 81 alin. (7) (renumerotat din art. 79 alin. (7) dupa ce Codul muncii a fost republicat), vorbeste despre incetarea contractului individual de munca:  la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
 
Daca angajatorul este de acord pentru incetarea CIM fara respectarea termenului de preaviz de catre salariata, atunci CIM va inceta la data renuntarii totale de catre angajator la termenul respectiv.
 
Daca insa angajatorul nu doreste sa renunte la preaviz, atunci salariata este obligata sa respecte preavizul.
 
Nu uitati insa ca, in privinta termenului de preaviz in cazul demisiei, art. 81 alin. (4) din Codul muncii , republicat, prevede ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
 
Per a contrario, termenul de preaviz va putea fi mai mic de 20 de zile lucratoare, respectiv 45 de zile lucratoare, termenele stipulate in cod fiind un maxim admis de lege in privinta perioadei de preaviz in cazul demisiei salariatului.
 
Din aceasta perspectiva apreciem ca existenta in CIM a unui termen de preaviz in cazul demisiei mai mic decat maximele admise de cod conform noilor modificari legislative nu sunt de natura a atrage modificarea duratelor de preaviz.
 
Altfel spus, orice perioada de preaviz negociata cu salariatul si inregistrata in contractul de munca ce este mai mica sau egala cu 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mica sau egala cu 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere respecta rigorile legii, asa incat nu conduce la modificarea contractului individual de munca in acest sens.
 

Tags: CIMcontract de muncaperioada de preavizpreaviz


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Preavizul dupa Demisie NU este obligatoriu, in anumite situatii
Rating:
Nota: 4.43 din 105 voturi

Articole conexe

Atentie: Concediul de maternitate este un concediu medical

Directiva europeana nu face distinctie dupa cum concediul este de incapacitate temporara de munca sau concediu de maternitate. Astfel, indiferent...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Asistenta tehnica gratuita celor care deruleaza proiecte finantate prin POSDRU

de Www.legislatiamuncii.ro
Blocul National Sindical - Organizatia de Tineret a adresat autoritatilor si tuturor actorilor interesati in care se atrage atentia asupra...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Concediul de odihna neefectuat in 2011 NU se poate plati in bani

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare: Concediul de odihna neefectuat in cursul unui an calendaristic poate fi platit numerar sau cash catre angajat, chiar daca angajatul nu...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Inspectia Muncii a marit amenzile

de Www.legislatiamuncii.ro
In urma publicarii in Monitorul Oficial nr. 182 din 21 martie 2012 a Legii nr.  108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

2ComentariiAdauga comentariul tau

1
MySt 23-Aug-2011
Cel ce-si depune DEMISIA, intrinsec avizeaza angajatorul despre INCEPEREA PERIOADEI DE PREAVIZ.
Daca DEMISIA, vrointa demisionarului de a inceta raporturile juridice este acceptata, integral ori partial, perioada de preaziz incepe sa curga ori nu, dupa caz.
Asa ca PREAVIZUL fiind intrinsec DEPUNERII DEMISIEI nu are nici in clin nici in mineca cu vreo consideratiune privitoare la OBLIGATIVITATE.
E ca si cum ma spal inseamna ca ma ud!
2
Ion I 19-Aug-2011
mai este si situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul de munca
Art. 81 alineatul8 din noul Cod al Muncii.

De exemplu daca angajatorul nu plateste salariul la termenul prevazut in contract, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.
+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special