BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Concediul de odihna
Orice salariat are dreptul la concediu de odihna platit, proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic. Durata minima a concediului de odihna platit este de 20 zile lucratoare (art. 140 din Codul muncii). Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010 stabileste ca durata a concediului de odihna minimum 21 de zile lucratoare.
De la aceste intervale minime ale concediului de odihna fac exceptie:
Salariatii incadrati in grade de invaliditate au dreptul la un concediu de odihna suplimentar cu o durata de 3 zile, iar salariatii nevazatori au dreptul la un concediu de odihna suplimentar cu o durata de 6 zile.
Salariatii care isi desfasoara activitatea in conditii deosebite beneficiaza de concedii de odihna suplimentare de minimum 3 zile pe an (art. 57 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national).
Pe durata concediului de odihna, salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, potrivit prevederilor contractului individual de munca.
Prevederile Codului muncii stabilesc si o baza de calcul a indemnizatiei aferente concediului de odihna. Astfel, valoarea indemnizatiei va fi stabilita ca medie zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Click aici pentru indemnizatia de concediu de odihna :
|
Concediul de odihna se acorda pentru un an calendaristic. Se poate acorda
concediu de odihna in avans; de exemplu, este posibila efectuarea intregului concediu in luna iulie, deci si pentru lunile iulie-decembrie.
Pentru salariatii care au lucrat numai o parte a anului calendaristic, concediul se acorda proportional cu timpul lucrat.
Este posibila acordarea fractionata a concediului de odihna, caz in care una dintre fractiuni are o durata de cel putin 15 zile lucratoare, conform art. 143 alin. (5) din Codul muncii.
Programarea concediilor de odihna se face anual de catre administratia unitatilor impreuna cu sindicatele sau cu reprezentantii salariatilor, pentru programari colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programari individuale.
Programarea concediilor de odihna trebuie sa aiba in vedere atat desfasurarea normala a activitatii, cat si dreptul salariatilor la concediu.
Important! Respectati
principiul permanentei managementului: orice compartiment organizatoric trebuie sa aiba intotdeauna un sef. In cazul concediului unui manager, verificati daca este numit un inlocuitor.
Lucrez in domeniul tipografic, ca masinist Offset lucram cu tot feluri de solventi,cerneluri care prin semnul de avertizare de pe ambalaje spun ca sunt nocive, avem dreptul la concediu suplimentar in acest caz ori sporuri?
Va multumesc cu stima Ioan Blaga
eu am lucrat si pe 01.12.2010 si nici nu am primit zi libera nici cand a murit bunicul meu Dumnezeu sa il ierte, este normal? Multumesc
Si trbuie sa-l efectuiez tot in 201o sau pot sa-l efectuiez si in 2011? astept raspunsul dumneavostra.
In contractul de munca am 24 zile.
.vreau sa stiu daca e legal sa mi se acorde concediu atunci cand solicit eu,pe baza unei cereri?sau sa mi se impuna sa imi iau o data la doua luni un nr de zile de concediu ,fractionat?va multumesc .astept raspuns
Cu ce drept ?
Am si eu o intrebare. Mie imi expira contractul de munca pe 15.12.2009. Eu as dori sa-mi iau concediu de odihna pe data de 12.12.2009. Este posibil sa nu-mi aprobe acest lucru?
Mentionez ca nu mi-am luat concediul pe anul in curs.
Multumesc anticipat.