BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Cerere-tip pentru plata indemnizatiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale
Indemnizatiile de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se platesc pe baza cererii-tip privind solicitarea drepturilor de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale si a celorlalte acte prevazute de reglementarile legale in vigoare, exclusiv indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, pentru a carei acordare nu este necesara completarea cererii-tip.
In vederea obtinerii drepturilor privind indemnizatiile de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, asiguratii conform art. 6 alin. (1) din Legea nr. 346/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, vor completa cererea-tip pentru toate situatiile, fara exceptie.
![]() |
Intocmiti, in doar 5 minute, orice document solicitat de catre inspectorii de munca sau superiorii dvs. si evitati amenzile din Codul muncii! Click aici! |
In afara cererii-tip pentru obtinerea indemnizatiilor, mai sunt necesare urmatoarele documente:
a) certificatul de concediu medical;
b) procesul-verbal de cercetare a accidentului de munca;
c) FIAM sau procesul-verbal avizat de Inspectoratul Teritorial de Munca ce a confirmat caracterul de munca al accidentului, respectiv fisa BP2, dupa caz.
Casele teritoriale de pensii preiau in plata indemnizatiile pentru accidente de munca si boli profesionale:
a) pentru persoanele al caror angajator si-a incetat activitatea, in conditiile legii, prin faliment, reorganizare judiciara sau administrativa, pentru persoanele asigurate prin contract individual de asigurare, precum si pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj pe toata durata efectuarii practicii profesionale in cadrul cursurilor organizate potrivit legii;
b) pentru situatiile in care a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, a expirat termenul pentru care a fost exercitata functia publica ori a expirat mandatul in baza caruia s-a desfasurat activitatea in functii elective ori in functii numite in cadrul autoritatii judecatoresti, inclusiv in cazul somerilor aflati in incapacitate temporara de munca ca urmare a unei boli profesionale.
Modelul cererii-tip se regaseste in Anexa nr. 13 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, asa cum a fost modificata prin Ordinul nr. 213/2009, publicat in M.Of. nr. 257 din data de 17 aprilie 2009.