BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Cazuri in care se poate demisiona fara preaviz
Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Intocmiti, in doar
5 minute,
orice document solicitat de catre inspectorii de munca sau superiorii dvs. si evitati amenzile din Codul muncii! Click aici!
Exista doua situatii in care salariatul poate demisiona fara a fi tinut de acest preaviz, si anume: cand angajatorul isi incalca obligatiile asumate prin contractul individual de munca si cand salariatul demisioneaza in timpul sau la sfarsitul perioadei de preaviz.
Potrivit dispozitiilor art. 79 alin. (8) din Codul muncii, salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Codul muncii nu distinge in privinta obligatiilor prevazute in contractul individual de munca in sarcina angajatorului. Drept urmare, salariatul va putea demisiona fara preaviz in oricare situatie in care angajatorul isi incalca una dintre obligatiile prevazute in contractul individual de munca.
Desi Codul muncii nu prevede ca o astfel de demisie trebuie motivata de salariat, este recomandabil sa contina si mentiunea expresa a clauzelor incalcate de catre angajator din contractul individual de munca.
O alta posibilitate acordata de lege de a demisiona fara preaviz este in situatia salariatului care se afla in perioada de proba.
Astfel, conform prevederilor art. 31 alin. (4) indice 1 din Codul muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.