BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Motivarea financiara a angajatilor, la sfarsit de an
Cel mai des intalnite beneficii optionale de care se bucura angajatii sunt primele speciale care se acorda cu ocazia unor sarbatori religioase sau a unor zile festive alese de companie.
Cuantumul acestor prime variaza de la o firma la alta si, in general, este stabilit la negocierea contractului colectiv de munca. In majoritatea cazurilor, primele speciale nu sunt dependente de rezultatele obtinute in munca, ele avand aceeasi valoare pentru toti angajatii.
Prima de Craciun este una dintre cele mai folosite activitati de motivare financiara – cu scopul de a rasplati si intari loialitatea angajatilor – si consta intr-o suma fixa de bani care se acorda tuturor angajatilor, indiferent de pozitia ocupata in firma.
Studiile arata faptul ca, in Romania, majoritatea companiilor recurg la primele de Craciun pentru a-si motiva angajatii cu ocazia sfarsitului de an. Exista si situatii in care organizatiile acorda salariatilor, simultan, sume de bani si cadouri.
Tendinta este insa aceea de a transforma cadourile catre angajati, din premii in bani, in cadouri in natura: dulciuri, jucarii pentru copiii angajatilor, bunuri de larg consum sau chiar sejururi platite de firma.
Stiti cum sa va
motivati angajatii, FARA cheltuieli suplimentare?
Click aici!