BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Facilitati acordate firmelor care angajeaza tineri
In Romania, unul din cinci tineri (pana in 25 de ani) este somer, potrivit datelor Biroului European de Statistica, Eurostat. O situatie aproape paradoxala daca tinem cont de faptul ca ne confruntam cu o criza acuta de forta de munca. De fapt, se pare ca ne confruntam cu o criza dramatica de oameni, de cetateni romani. Specialistii Academiei Romane sustin ca ne aflam in pragul unui dezastru demografic. Vom fi doar 17 milioane de romani in mai putin de 20 de ani.
Sa revenim la tineri. Statul acorda o serie de facilitati companiilor care angajeaza tineri. Nu au fost omisi nici cei mai tineri dintre tineri. Angajatorii sunt stimulati sa angajeze elevi sau studenti, dar si proaspeti absolventi ai institutiilor de invatamant.
Astfel, angajatorii care incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada vacantelor beneficiaza de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare elev si student (vezi Legea nr. 72/2007 si normele de aplicare a acesteia).
Potrivit art. 80 din Legea nr. 76/2002, angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:
- 1 salariu de baza minim brut de tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
- 1,2 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
- 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
Cred ca firmele au suficient de multe motive pentru a angaja tineri. Intrebarea este daca tinerii vor cu adevarat sa lucreze...
Este angajatul obligat sa restituie sporul de fidelitate daca demisioneaza? De ce crede ministrul muncii ca ar trebui sa dispara salariul minim? Cat de mult fura angajatii romani? Poate fi obligat angajatorul sa reincadreze un salariat care asavarsit abateri disciplinare foarte grave?