BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Etape in obtinerea indemnizatiei de cresterea copilului
Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, de catre persoanele juridice sau fizice, denumite angajatori, la care isi desfasoara activitatea persoanele indreptatite.
Sunt indreptatite la concediu si indemnizatie lunara pentru crestere copil persoanele care au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
De indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului.
Beneficiaza de aceleasi drepturi si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist, precum si persoana care a fost numita tutore.
Pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil trebuie sa depuneti o cerere la primaria localitatii sau, dupa caz, la primaria sectorului municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala are domiciliul sau, dupa caz, resedinta. Modelul cererii este prevazut in Anexa nr. 1 la H.G. nr. 1825/2005, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului.
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana!
Click aici!
Aceasta cerere va fi insotita de documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acesteia, respectiv:
- actul de identitate al solicitantului;
- certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
- certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
- adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte ca persoana indreptatita a realizat in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, spre exemplu venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole. Cele 12 luni pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din O.U.G. nr. 148/2005 aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
- adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
- declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
- declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana, respectiv cea care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist, precum si persoana care a fost numita tutore, nu beneficiaza de drepturile prevazute de prezenta O.U.G. nr. 148/2005;
- declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
- dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului;
- dovada eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte incadrarea in situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din O.U.G. nr. 148/2005 aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare;
- dovada eliberata de autoritatile competente pentru realizarea veniturilor din activitati independente sau, dupa caz, din activitati agricole si a platii impozitului pentru acestea;
- alte acte necesare, dupa caz, stabilirii dreptului, prevazute in normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta.
Daca da,trebuie sa inghet anul universitar, daca intru in concediu crestere copil? Va multumesc.
astept un raspuns va multumesc
am un pfa inregistrat la cam de comert din05.02.2009 ,dar pe care l-am inregistrat la Min.Finante abia pe data de 07.04.2010 cu plata impozitelor,etc...Daca la aceasta data sunt deja insarcinata in 5 saptamani si am platit impozitul retoactiv la finante pe anul 2009 voi beneficia de concediu crestere copil?trebiue sa platesc si sanatatea ?
Pana la 31 august 2009 am avut contract de munca pe perioada determinata 1 an. Incepand cu 1 septembrie si pana in 27 noiembrie nu am avut nimic de lucru. Din 27 nov 2009 sunt in somaj. Urmeaza sa nasc in luna mai. Voi putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului? Daca nu, ce se poate face?
ma intereseaza daca pot beneficia de indemnizatie crestere copil daca nu nasc in Romania; lucrez de 5 ani, fara intrerupere in Romania;
multumesc!
as avea si eu o nelamurire...daca in ultimele 6 luni au loc o scadere a salariului, respectiv o majorare dupa, la acelasi loc de munca, se ia in calcul salariile majorate pana la nasterea copilului?
Va multumesc pentru ajutor...
nici situatia mea nu e prea roz.
am lucrat 2 ani intr-o firma cu contract pe perioada nedeterminata.din luna iulie beneficiez de ajutor de somaj.acesta va fi pana in luna martie sau aprilie.luna aceasta am aflat ca sunt insarcinata.acum am aproape 2 luni.daca reusesc sa ma angajez pana in luna martie beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului?
va multumesc!
Va rog frumos sa-mi raspundeti daca pot tine contabilitatea unui mic srl daca primesc indemnizatie de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani .Va multumesc!
Urmeaza sa nasc in ianuarie.
Daca in anul anterior nasterii copilului 7 luni am fost in CFS nu beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului.
Daca imi obtin actele ptr. persoana fizica autorizata, cotizatia se poate plati retroaciv in asa fel incit sa beneficiez de indemnizatie?
Multumesc!
Nu mai lucrez din ianuarie 2009, si acum am aflat ca sunt insarcinata in doua luni. Va rog sa-mi spuneti daca pot plati si unde asigurarile sociale si de cand, pentru a primi indemnizatia de cresterea copilului. Se poate plati si retroactiv?
Va multumesc.
Daca am doua locuri de munca, ambele pe perioada nedeterminata, dar unul pe 8 ore si celalalt part time, indemnizatia pentru cresterea copilului se calculeaza in cazul ambelor contracte, sumele se cumuleaza? Am inteles bine, se iau in calcul veniturile realizate in ultimele 12 luni anterioare datei de nastere a copilului?
1daca am doua locuri de munca, ambele pe perioada nedeterminata, dar unul pe 8 ore si celalalt part time, indemnizatia pentru cresterea copilului se calculeaza in cazul ambelor contracte, sumele se cumuleaza?
2 daca lucrez pe baza de contract de mandat platit, se pune la calculul indemnizatie de crestere a copilului?
3 pentru a lua indemnizatia de crestere a copilului, trebuie sa am 12 luni de lucru in cadrul aceleiasi institutii?
Va multumesc
am nascut anul trecut in 14 iulie si am o fetita acum iau cele 8 milioane pt ca m-am incadrat in termeni de angajare acum o luna am aflat ca sunt insarcinata si vreau sa pastrez sarcina vreau sa stiu si eu daca o sa beneficiez de si la cel de-al doilea copil de bani de la stat binenteles ca o sa nasc inainte sa faca fetita 2 ani imi puteti spune si mie ce pot face pt a prelungi actele ?
astept raspuns mii de multumiri
daca sunt insarcinata si contractul de munca imi expira inainte sa nasc cu 4 luni mai beneficiez de indemnizatia pt copil de 600 lei lunara daca continui sa platesc eu taxele la stat pana nasc?Poate ma puteti ajuta sa imi spuneti cum sa procedez ca sa beneficiez de acest ajutor.Multumesc.
sunt in concediu crestere copil pana la implinirea varsei de 2 ani, numai ca am ramas insarcinata si veau sa stiu daca cum se calculeaza indemnizatia de 85% din salariul net. se va calcula 85% din cele 12 luni lucrate anterioare primei nasteri ori 85% din suma pe care o primesc in prezent.
Situatia in care ma gasesc este urmatoarea:
-am fost angajata fara intreruperi timp de 2 ani si 4 luni,mi-am depus demisia si mi-a incetat contractul individual de munca la data de 31.03.2009,
-ulterior,de la data de 01.04.2009 desfasor activitati de asigurari in baza unui contract de mandat inregistrat la administratia financiara si in urma caruia virez la timp impozitul pe venit si toate asigurarile sociale si de sanatate,
-pe data de 28.08.2009 am constatat ca sunt gravida.
Intrebarea mea este daca in aceste conditii pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului.
Va multumesc anticipat,
Cu stima,
Elena Dumbrava
Va rog frumos, cine poate sa-mi raspunda la urmatoarea intrebare: sora mea este insarcinata, dar este eleva si mai are un an de scoala liceu la care nu vrea sa renunte. Va putea beneficia si ea de indemnizatia de crestere a copilului?
Va multumesc foarte mult pentru ajutor.
Astept un raspuns cu mult interes. Va multumesc.
Sotia mea a depus actele pentru obtinerea acestei indemnizatii pe 12 Iunie si nici pana acum nu am primit acesti bani. Stiti cumva cat dureaza? Putem face ceva sa nu se mai intarzie atat?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
MULTUMESC!
Va multumesc.
cum se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului?Din venitul brut sau din venitul net ?
Si daca se ia in calcul si cel de-al doilea job cu program redus 4 ore.
va multumesc !
Referitor la intocmirea dosarului pentru indemnizatia de crstere a copilului : nu inteleg de ce sunt solicitate si alte acte in afara de cele precizate conf. legislatiei in vigoare si postate pe sait , cum ar fi : copie dupa cartea de munca , copie dupa decizia de incetare a contractului individul de munca si vizata de ITM , adeverinta pentru stagiu de cotizare de la casa de pensii .DE CE ? Legea nu este aceiasi pentru toti? Mentionez ca am inceput intocmirea dosarului de la inceputul lunii mai si abia acum 30.06.2009 a fost finalizat, urmind ca in perioada imediat urmatoare sa-l depun la primarie.De aici mai dureaza o luna deoarece o singura data pe luna se analizeaza dosarul si se trimite mai departe.... DE CE ?
Deasemeni nu inteleg de ce dureaza minim 3 luni pina la primirea indemnizatiei de crestere a copilului precum si alocatia acestuia ? Va intreb: in acest interval , de MINIM 3 luni , cu ce pot intretine un copil daca nu am nici un venit? UNDE SUNT DREPTURILE COPILULUI ?
Ca mine sunt milioane de mamici care datorita birocratiei si coruptiei la nivel inalt, ajung in momente de criza, de disperare, de depresii, abandonindu-si copii .
CUM ESTE PROTEJAT COPILUL DIN ROMANIA?
Am nascut pe 20 iunie 2009. In prezent sunt in concediu pentru cresterea primului copil, care nu a implinit inca 2 ani. Pot beneficia de indemnizatia de 600 RON si pentru al-II-lea copil, cumulata cu cea de la primul copil? Ce prevede legea in acest sens? Nici cei de la Primarie nu stiu. VA ROG MULT SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS! Va multumesc! Adina
daca eu nu lucrez si nasc 2 gemeni in septebrie benificiez de indemnizatie?sau alte venituri in afara de alocatie?sau tatl poate lua 85% di salariul?
Ma numesc Martinescu Eric si va rog sa ma ajutati in clarificarea urmatoarei situatii:
Intentionez sa intru in concediu pentru cresterea copilului, acum fiind in stadiul intocmirii dosarului.
In acest moment sunt angajat in cadrul unei societati comerciale si in acelasi timp am si calitatea de asociat (majoritar) in cadrul unei societati comerciale cu raspundere limitata (alta decat cea la care sunt angajat). Va rog sa-mi spuneti care este procedura ce trebuie urmata in astfel de situatii pentru a fi perfect in legalitate (si ma intereseaza mai mult cum trebuie procedat avand in vedere ca am si calitatea de asociat in cadrul unui SRL, intrucat in cazul unui angajat am inteles pasii care trebuie urmati).ESTE NECESAR SA RENUNT LA CALITATEA DE ASOCIAT?
Precizez ca nu am incasat dividende intrucat societatea nu este pe profit.
Multumesc!
Cu stima,
Eric Martinescu
-sunt in somaj
-sau pot plati singura pt cartea de munca
(ex: am 5 luni de somaj , am ramas insarcinata si mai am inca 4 luni de primit somajul,pot plati apoi eu cartea de munca?)
Va multumesc.
am nevoie de lamuriri
pana in 30 oct 2007 am fost in ingrijire copil cu primul copil (600 lei)din 01 nov 2007 m-am intors la serviciu pana in 30 martie 2008, cand pe data de 04 apr 2008 am nascut al 2 lea copil.
de am 7 luni ingrijire copil cu primu si 5 luni am realizat venituri din salariu.
in cazul acesta cum se constituie baza de calcul pentru a putea beneficia de indemnizatia cu 85% pt cel de al 2 lea copil.
va rog sa mi dati si baza legala .
eu consider ca ar trebui sa se ia {(7*600 lei) + (5*veniturile salariale)} / 12 luni. si din care obtine 85%.
Va deranjez cu, cateva intrebari la care asi avea nelamuriri. Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
-un asociat unic si administrator al unui srl, cu activitate pana in prezent, care este platitor de impozit pe profit trimestrial si mai nou de impozit forfetar de 500 euro /an ( 180 ron / luna )poate beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului in cazul in care plateste cei 500 euro/an din impozitul forfetar si suspenda pe perioada de 2 ani activitatea firmei?
Mentionez ca, desi firma este platitoare de impozit pe profit, pana in prezent nu a platit cei 16 % datorati impozitului, deoarece acopera in contabiliate pierderile existente de la infintarea acesteia. Pana in prezent firma avand 4 ani de activitate.
Va multumesc anticipat pt raspuns.
As dori sa stiu daca veniturile din perioada de somaj tehnic sunt luate in considerare la calculul indemnizatiei de crestere a copilului de pana la 2 ani?
Va multumesc.
Daca am 11 luni de cotizatie, in perioada luata pentru calcul, pot beneficia de indemnizatie?
Va multumesc pt ajutor.
O intrebare la care nu am gasit raspuns in niciun articol de lege.
Pentru depunerea documentelor in vederea obtinerii indemnizatiei de crestere copil, mi-a fost solicitata, pe langa documentele standard, o adeverinta certificare stagiu de cotizare eliberata de casa de pensii si asigurari sociale pentru anul 2008. Mentionez ca din luna decembrie 2008, angajatorul meu se afla in procedura de insolventa, si din luna iunie 2008 nu a mai platit contributiile catre stat.
Desi, din cate ma documentasem, obligatia platii contributiilor revine in sarcina angajatorului, nu este o conditie ca eu sa beneficiez de indemnizatie?! Sau este? La Directia Muncii judetene, unde urmeaza sa depun dosarul am primit raspuns ca aceasta plata se face din contributiile platite la randul nostrum catre bugetul de stat, prin urmare daca nu s-a platit…nu voi beneficia de indemnizatie?!
Nu mai stiu cui sa ma adresez, carei institutii abilitate, m-am adresat si la ITM, CAS etc Bucuresti si Ilfov, si am primit raspunsuri foarte evezive, nimic concret.
Va multumesc.
Cu stima
Otilia Naftanaila
Intrebarea mea este:BENEFICIEZ IN ACESTE CONDITII DE INDEMNIZATIA DE MATERNITATE?
sau in ce conditii se trece la 85 % ?
ue sunt pe 600 lei acum si am inteles ca de la 01.01.2009 se trece la 85 % la cerere
cum si unde ?
va multumesc
Eu sunt mamica din 08.09.2007 si nu am beneficiat nici macar o zi din concediul de crestere copil pana la 2 ani si as vrea sa stiu daca acum pot intra si eu din 01.01.2009 in crestere copil pana la 2 ani pe 85% din salriu si daca DA vreau sa stiu:
1.cei 85% la ce salariu se aplica
2.eu pe data de 20.12.2007 m-am intors la serviciu si as vrea sa stiu daca mi se iau in calcul salariile realizate pe ultimile 12 luni(acestea fiind integral realizare si cele 12 luni dinnaintea nasterii tot integral sunt realizate)din care se face media la care se aplica cei 85%.
Va multumesc mult pt ajutor!
de ajutor ingrijire copil,daca a realizat venituri din salariu la 1/2 de norma .