BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Legea mamelor: conditii de acordare CCC si indemnizatie crestere copil
Conditiile pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil sunt similare cu cele pentru acordarea stimulentului de care beneficiaza persoana indreptatita, dar care revine in activitate, realizand venituri impozabile. Din acest punct de vedere, precizam ca atunci cand ne referim la conditiile de acordare indemnizatie pentru crestere copil avem in vedere si stimulentul cuvenit persoanei care realizeaza venituri.
1. Realizarea de venituri in timp |
Pot solicita acordare indemnizatie crestere copil persoanele care au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit o perioada de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului.
IMPORTANT!
In masura in care CCC si indemnizatia cretere copil se solicita in cursul lunii, la calcularea celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, acestea fiind considerate luna intreaga.
Conditia celor 12 luni se considera indeplinita pentru:
Protectia Muncii
• solicitantii care se aflau deja in plata indemnizatie crestere copil in baza Legii nr. 19/2000, la data de 31.12.2005, pentru care ramane valabila conditia stagiului de cotizare de 10 luni in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului;
• solicitantii dreptului a caror cerere de acordare a fost depusa, dar nu a fost solutionata pana la data de 31.12.2005, si care beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru crestere copil in conditiile unui stagiu de cotizare de 10 luni in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, conform Legii nr. 19/2000 si a altor acte normative speciale.
Potrivit Legii nr. 19/2000, conditiile de acordare concediu si indemnizatie crestere copil erau urmatoarele:
Beneficia de indemnizatie crestere copil asiguratul (mama sau tatal, naturali sau adoptivi) care avea un stagiu de cotizare sau perioade asimilate de cel putin 10 luni in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Legea dadea posibilitatea utilizarii a 10 luni de stagiu de cotizare, oricare ar fi ele, in ultimele 12 luni inaintea nasterii copilului. Prin urmare, nu era necesar ca stagiul de cotizare sa fie o perioada continua anterioara nasterii copilului.
• persoanele care la data de 31 decembrie 2005 ar fi fost indreptatite sa beneficieze de indemnizatie pentru crestere copil si nu au solicitat acest drept.
Exemplu:
Avem in vedere situatia in care copilul s-a nascut in toamna anului 2005, iar mama a revenit la lucru dupa efectuarea celor 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu, anterior datei de 31 decembrie 2005.
In masura in care la momentul revenirii la serviciu ea indeplinea conditia acordarii concediu si indemnizatie pentru crestere copil, in conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000, in vigoare la acea data, ea va putea solicita acordarea acestor drepturi in cursul anului 2006. Conditia celor 12 luni se considera indeplinita intrucat ea ar fi fost indreptatita sa il solicite si la finele anului 2005.
Drepturile se vor acorda de la data depunerii cererii.
• persoanele care la data de 31 decembrie 2005 beneficiau de concediu si indemnizatie de maternitate si care la finalul acestei perioade ar fi fost indreptatite sa beneficieze de indemnizatie pentru crestere copil, conform legislatiei aplicabile la acea data.
Exemplu:
Daca copilul s-a nascut in luna decembrie 2005, iar mama efectueaza concediul de maternitate postnatal obligatoriu in cursul lunilor decembrie 2005 – ianuarie 2006, dreptul la concediul pentru cresterea copilului se naste in cursul lunii ianuarie 2006.
In acest caz, conditia celor 12 luni se considera indeplinita, iar parintele va putea solicita drepturile prevazute de O.U.G. nr. 148/2005 in cursul anului 2006.
Acordarea acestora incepe cu data incetarii concediului de maternitate, daca parintele depune cererea in cel mult 60 de zile de la data intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 148/2005 (1 ianuarie 2006).
In masura in care cererea se depune dupa acest termen, drepturile prevazute de O.U.G. nr. 148/2005 se acorda de la data depunerii cererii.
Diminuarea stagiului de cotizare in cazul nasterii premature
In situatia in care nasterea se produce inainte de termen, stagiul necesar deschiderii dreptului se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumtiva a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Exemplu:
RC se angajeaza dupa terminarea liceului. Ramane insarcinata, urmand ca la sfarsitul celei de-a douasprezecea luna de munca sa nasca, asa cum rezulta din ecografia si consultul medical efectuat in acest scop de catre medicul care supravegheaza sarcina. Intrucat copilul se naste prematur, perioada de 12 luni se reduce cu perioada cuprinsa intre data nasterii si data prevazuta de medicul care a supravegheat sarcina.
Perioade asimilate
Sunt luate in calculul celor 12 luni necesare pentru solicitare indemnizatie crestere copil si urmatoarele perioade, in care solicitantii:
• si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
IMPORTANT!
Pot beneficia de concediu si indemnizatie crestere copil persoanele care in intervalul de 12 luni din ultimul an anterior nasterii copilului au realizat venituri impozabile prin fractiune de luna. Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita din jumatate din zilele lucratoare din acea luna (art. 4 alin. (4) si (5) din Hotararea Guvernului nr. 1.025/2006).
Exemplu:
– concediul pentru incapacitate temporara de munca;
– concediul pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
– concediul pentru ingrijirea copilului bolnav;
– concediul de maternitate;
– concediul pentru carantina;
– concediul pentru risc maternal.
Este vorba despre categoria drepturilor de asigurari sociale reglementate anterior datei de 01.01.2006 de Legea nr. 19/2000, modificata si completata. Alaturi de pensia de invaliditate, acestea constituiau in acelasi timp si perioade asimilate stagiului de cotizare reglementate generic de art. 38 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 19/2000.
• au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii;
Art. 38 din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, reglementeaza 3 categorii de perioade asimilate stagiului de cotizare:
– perioada in care asiguratul a beneficiat de prestatii de asigurari sociale in baza legii pensiilor (concedii si indemnizatii de asigurari sociale, respectiv pensia de invaliditate);
– perioada in care persoana a urmat cursuri de zi si a absolvit o institutie de invatamant superior;
IMPORTANT!
In vederea recunoasterii ca perioada utila pentru obtinere concediu si indemnizatie crestere copil cursurile trebuie urmate la zi, pe durata normala a studiilor si finalizate cu examen de licenta sau de diploma. Perioada astfel luata in calcul se refera numai la durata efectiva a cursurilor cuprinsa intre ziua inceperii si ziua terminarii anului universitar, potrivit legii.
– a satisfacut stagiul militar, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
Conditiile de satisfacere a stagiului militar sunt reglementate de Legea nr. 46/1996 privind pregatirea populatiei pentru aparare. Aplicarea in viitor a acestei reglementari va fi conditionata de prevederile Legii nr. 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu si trecerea la serviciul militar pe baza de voluntariat.
Concret, suspendarea serviciului militar se va face incepand cu data de 01.01.2007, ultima incorporarea avand loc in lunile iunie/octombrie 2006 in functie de tipul stagiului.
• au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
• au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 148/2005, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
Este vorba despre asigurarea facultativa reglementata pentru persoanele care nu sunt cuprinse in categoriile asigurate obligatoriu, potrivit Legii nr. 19/2000, modificata si completata.
• au beneficiat de indemnizatie pentru crestere copil ;
• au beneficiat de pensii de invaliditate;
In raport cu cerintele locului de munca si cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este, in conformitate cu prevederile art. 54 din Legea nr. 19/2000, modificata si completata:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, de auto-conductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce si de a se orienta spatial, fara ajutorul altei persoane;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala.
Intrucat O.U.G. nr. 148/2005 nu stabileste restrictii in ceea ce priveste tipul de pensie de invaliditate reda vocatie la solicitarea indemnizatiei/stimulentului pentru cresterea copilului, oricare dintre drepturile mentionate vor putea fi utilizate in acest scop;
• au beneficiat de concediu fara plata pentru formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii
In cazul concediului fara salariu acordat pentru formare si perfectionare profesionala, prevederile art. 149 si urm. din Codul muncii, fac vorbire despre concediile de formare profesionala si stabilesc un regim juridic distinct al concediilor fara salariu acordate in acest scop;
• se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raporturilor de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare
Este vorba despre situatia de suspendare a raporturilor de munca din initiativa angajatorului, reglementata de prevederile art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii.
Astfel, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Sub acest aspect, persoanele vizate realizeaza chiar venituri impozabile si nu se mai circumscriu ipotezei perioadei asa-zis asimilate, ci regulii stabilite de art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 148/2005;
• au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de tara noastra cu alte state.
Romania are incheiate acorduri in domeniul securitatii sociale cu: Spania, egatul Tarilor de Jos, Turcia, Cehia, Germania, Ungaria, Austria.
• se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj.
In acest interval de timp, absolventii nu au posibilitatea de a solicita indemnizatie pentru somaj, in conformitate cu prevederile legislatiei privind asigurarile sociale
pentru somaj.
2. Numarul nasterilor
Dreptul va putea fi solicitat numai pentru primele 3 nasteri. Prin nastere se intelege aducerea pe lume a unuia sau a mai multor copii vii.
Numarul nasterilor va fi calculat incepand cu data de 01.01.2006. Cu alte cuvinte, o persoana care a beneficiat de CCC si de indemnizatie crestere copil pentru 3 copii anterior datei de 01.01.2006 va mai putea solicita acest drept pentru inca 3 copii, daca indeplineste conditiile cerute de ordonanta de urgenta.
In mod simetric, in cazul copiilor adoptati, incredintati in vederea adoptiei, dati in plasament sau pentru care s-a instituit tutela, preluarea acestora se echivaleaza cu numarul nasterilor.
De asemenea, in cazul in care copilul se naste mort sau moare in perioada corespuzatoare concediului de maternitate, la stabilirea celor 3 nasteri nu se ia in calcul si aceasta situatie.
In calculul celor 3 nasteri pentru care se pot solicita drepturile reglementate de O.U.G. nr. 148/2005 intra si nasterea care survine inainte de 31 decembrie 2005, daca solicitantul indeplineste conditiile prevazute de ordonanta dupa data de 1 ianuarie 2006.
3. Plata
Atat indemnizatia crestere copil cat si stimulentul se suporta din bugetul de stat, fiind platit prin intermediul directiilor teritoriale.
Plata se face ca urmare a deciziei directorului executiv al directiei teritoriale incepand cu luna urmatoare aprobarii cererii.
Plata se va face lunar prin mandat postal sau prin virament bancar in contul personal al acesteia.
In masura in care plata nu se face direct titularului dreptului la domiciliul acesteia, aceasta se va face la domiciliul:
– reprezentantului legal;
- mandatarului
In acest sens, inca de la solicitarea drepturilor, care se face personal sau prin reprezentant legal, respectiv prin mandatar, dosarul va contine si documente din care sa rezulte calitatea acestora.
Reprezentantul legal este persoana desemnata, potrivit legii, sa reprezinte persoana lipsita de capacitatea de exercitiu a drepturilor civile.
Mandatarul se imputerniceste de catre titular prin procura speciala de catre persoana indreptatita.
De cand se efectueaza plata indemnizatie crester copil /stimulent
1. Din ziua incetarii acordarii concediului si indemnizatiei de maternitate.
Plata la acest termen este conditionata de depunerea dosarului de solicitare a dreptului prevazut de O.U.G. nr. 148/2005 in termen de cel mult 60 de zile lucratoare.
2. Cu data nasterii copilului, daca nu sunt indeplinite conditiile pentru acordarea concediului de maternitate.
Si in acest caz dreptul se acorda incepand cu data nasterii copilului, in masura in care cererea se depune in termen de 60 de zile lucratoare de la acest moment.
Se asimileaza momentului nasterii copilului:
– data adoptiei;
– data instituirii tutelei;
– data plasamentului;
– data incredintarii.
3. De la data depunerii cererii, daca nu au fost respectate termenele de depunere de 60 de zile lucratoare.
Relatia dintre cele doua drepturi (indemnizatia pentru cresterea copilului si stimulent) este de excludere reciproca.
Astfel, plata indemnizatiei de crestere copil se suspenda de la data realizarii veniturilor de natura profesionala impozabile potrivit Codului fiscal, nascandu-se vocatia la stimulent.
In acest context, noutatea absoluta a reglementarii in materia acordarii indemnizatie pentru crestere copil rezulta din prevederile art. 12 alin. (2) din O.U.G. nr. 148/2005, asa cum a fost modificata prin O.U.G. nr. 44/2006.
IMPORTANT!
Astfel, plata indemnizatiei pentru crestere copil nu se suspenda daca in aceasta perioada beneficiarul primeste avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor in baza legii, a contractului colectiv sau a contractului individual de munca.
Evident, este vorba despre bonificatii pentru nastere sau ajutoare pe care angajatorul le acorda pe durata cresterii copilului in sprijinul salariatilor, altele decat drepturile salariale cuvenite pentru activitatea desfasurata la locul de munca.
Totodata, din ziua in care nu se mai realizeaza venituri profesionale impozabile se suspenda plata stimulentului, iar beneficiarul poate formula o cerere pentru ca indemnizatia crestere copil sa fie reluata in plata .
IMPORTANT!
In masura in care drepturile banesti se datoreaza pentru parti din luna, pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei/stimulentului se va aplica regula proportionalitatii in functie de numarul zilelor calendaristice pentru care se cuvin in luna respectiva.
Evenimente care afecteaza acordarea drepturilor
1. Evenimente dupa a caror producere inceteaza acordarea indemnizatia crestere copil /stimulentul
– implinirea varstei de 2 ani, respectiv de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
– decesul copilului.
2. Evenimente care suspenda plata drepturilor
Evenimente care tin de calitatea personala a solicitantului pot genera suspendarea acordarii drepturilor prevazute de O.U.G. nr. 148/2005. In aceasta categorie intra:
– decesul titularului dreptului;
– decaderea din drepturile parintesti;
– indepartarea tutorelui de la exercitarea tutelei;
– neindeplinirea conditiilor privind incredintarea copilului spre adoptie;
– neindeplinirea conditiilor pentru mentinerea plasamentului;
– pierderea domiciliului sau resedintei din Romania;
– neindeplinirea conditiei de a locui impreuna;
– neindeplinirea conditiei de a se ocupa de cresterea copilului;
– executarea pedepsei privative de libertate mai mare de 30 de zile.
Suspendarea platii este generata si de alternanta indemnizatie crestere copil cu stimulent.
Desi au conditii comune de acordare, cele doua drepturi se exclud reciproc, atunci cand este vorba despre plata.
Pe de o parte, atunci cand se realizeaza venituri de natura profesionala, titularul va beneficia de stimulent, indemnizatia fiind suspendata. Pe de alta parte, incetarea efectiva a activitatii retribuite si reintrarea in concediu pentru cresterea copilului atrage suspendarea platii stimulentului.
Reluarea platii acestor drepturi se face la cerere, conform art. 12 alin. (5) si (6) din ordonanta de urgenta.
In masura in care intervin situatii de natura sa genereze suspendarea sau incetarea platii drepturilor prevazute de ordonanta, beneficiarul are obligatia de a comunica in scris primariei modificarea intervenita.
Obligatia de comunicare trebuie indeplinita in termen de 15 zile lucratoare de la data aparitiei situatiei ce trebuie notificata.
Comunicarea se transmite de catre primarie directiei teritoriale in termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii.
In masura in care intervine o situatie de suspendare a acordarii drepturilor legate de copilul in varsta de pana la 2/3 ani, aceleasi drepturi vor putea fi solicitate de o alta persoana indreptatita, spre exemplu celalalt parinte.
In acest caz, solicitantul trebuie sa indeplineasca el insusi conditiile cerute de O.U.G. nr. 148/2005, invocand un drept personal. Momentul de la care se va acorda dreptul noului solicitant este data suspendarii.
In acest caz, cererea va trebui depusa in cel mult 60 de zile lucratoare de la data suspendarii platii. |n cazul depasirii acestui termen, acordarea drepturilor se face de la data depunerii cererii.
Am nascut pe data de 02 ianuarie, am depus actele necesare pt a primi indemnizatia pt cresterea copilului; in acea adeverinte se cerea veniturile din ultimile 12 luni inclusiv luna ianuarie-mentionez ca in luna ianuarie am avut un venit f mare, iar dupa ce mi-au calculat indemnizatia mi-i s-a spus ca veniturile din luna ianuarie nu au fost luate in considerare ci s-a dublat venitul realizat in decembriemotivand ca "asa spune legea". Imi puteti confirma daca s-a procedat?
Va multumesc anticipat.
Puteti sa imi spuneti va rog daca mai pot beneficia de somaj in cazul in care am un ctr de colaborare la o firma de asigurari?
Multumesc.
ma poate ajuta si pe mine cineva?
am o problema...eu o sa am 11 luni la data in care se naste copilul meu...si asi vrea sa stiu daca mai am vreo sansa sa primesc indemnizatie?..
va rog frumos daca se poate un raspuns....
Ma numesc Ana Maria , am un baiat de 1an si 7 luni si am luat licenta anul acesta in februarie! Pt primul baiat nu am primit indemnizatie de stat din motive ca nu aveam licenta luata pe atunci , ceea ce mi s-a parut aberant fiindca baietelul a venit pe lume in luna mai 2008 iar sesiunea de licente dupa cum stie toata lumea este in iunie- iulie! Intrebarea mea este :acum pentru al doilea copil voi beneficia de indemnizatia de stat tinand cont ca am licenta luata?
Va multumesc anticipat!
Am o intrebare : in cazul unui contract de munca pe perioada determinata, de un an raman gravida, voi putea benefia de cei 85 % indemnizatie pt cresterea copilului?
Multumesc
primul copil a implinit varsta de 2 ani in 12 iunie 2009 iar acum sunt insarcinata in 2 luni si o saptamana.m-am prezentat la serviciu dupa terminarea concediului de ingrijire al copilului,avand contract de munca cu perioada nedetarminata, insa nu stiu daca trebuie sa existe o perioada anume lucrata intre primul concediu de ingrijire al copilului si al doilea concediu,un numar exact de luni?.pot intra in prenatal dupa cele 7 luni de sarcina si apoi sa beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului dupa ce voi naste?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cei de la Directia de munca nu au reusit sa imi spuna ce ar trebui sa contina dosarul pentru recalculare.De la Finante am o adeverinta cu venitul impozitat conf contractului de colab nr... din data ...Dar d-na de la Dir de munca a inceput sa tipe ca dovada lor nu e buna ,ca trebuiau sa specifice din ce data sunt incasate acele comisioane ,lucru pe care cei de la Finante spun ca nu au cum sa il faca.Ei pot doar sa dea dovada venitului anual. Foloseste la ceva un extras de cont??
Va rog mult sa ma ajutati sa vad "lumina " in hatisul birocratic.
Mentionez ca in scrisoarea de la finante care ma anunta cat impozit am de platit pt 2007 este specificata data de 17 iulie,ca data de inregistrare la ei.(probabil data la care s-a facut plata celor 10% din impozitul pe profit de catre firma de asigurari.Aceata data refuza ei sa o treaca pe adeverinta pe care ei au eliberat-o,ca sa nu reiasa ca am avut venituri in timpul concediului de martenitate.
Este deci mai importanta data semnarii contractului decat cea de la care am inceput efectiv sa incasez bani in urma serviciilor prestate?
In temeiul care-i legi si care este suma de care poate beneficia?