BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Care este regimul TVA in cazul achizitiei intracomunitare de autoturisme?
Avand in vedere numarul semnificativ al proceselor pierdute de Ministerul Economiei si Finantelor in problema „taxei de prima inmatriculare“ si proiectele de modificare a acesteia, afacerile cu autoturisme noi si second-hand achizitionate din Comunitate si revandute in Romania este in continua crestere.
In mod inerent, odata cu aceasta crestere, a crescut si numarul problemelor legate de taxa pe valoarea adaugata aferenta acestor tranzactii, in special datorita regimului de calcul TVA aplicat de catre vanzatorii din statele membre.
Tratarea acestei chestiuni implica abordari diferite, in functie de obiectul tranzactiilor efectuate, respectiv de persoanele cu care acestea sunt realizate. Dorim totodata sa precizam faptul ca premisa de la care pornim in aceasta tratare este aceea ca legislatia statelor membre din care sunt efectuate achizitiile intracomunitare in discutie este complet armonizata cu legislatia comunitara in materie, respectiv Directiva nr. 112 consolidata in materia TVA .
Asadar, o prima tratare a calcului tva implica analiza obiectului achizitiilor efectuate.
In concreto, calculul TVA al achizitiei intracomunitare de autoturisme este dependent de calificarea acestora ca autoturisme noi. In acest sens precizam ca, in conformitate cu prevederile art. 1251 alin. (3) din Codul fiscal, sunt considerate a fi noi autoturismele a caror livrare „s-a facut in maximum 6 luni de la intrarea in functiune sau au fost efectuate deplasari totale de maximum 6.000 km“.
Astfel, in cazul in care autoturismele achizitionate de societatea din Romania sunt considerate noi, in sensul prevederilor susmentionate din Codul fiscal, regula aplicabila este ca totdeauna o astfel de achizitie va fi impozabila in Romania (se va face taxare inversa), in conformitate cu prevederile art. 126 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal ce dispune ca „sunt... operatiuni impozabile... pentru care locul este considerat a fi in Romania: ... o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi, efectuata de orice persoana“.
De retinut!
Consideram necesar a sublinia faptul ca art. 127 alin. (7) din Codul fiscal reda o regula comunitara introdusa prin Directiva nr. 91/680/CEE, dispunand ca, in cazul livrarilor de mijloace de transport noi, chiar daca aceasta livrare are caracter ocazional, persoana care o face va fi considerata „persoana impozabila“, indiferent daca persoana nu indeplineste conditiile prevazute de art. 127 alin. (1) din Codul fiscal, respectiv sa desfasoare, „de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice... oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati“.
Integral pe infotva.ro
Mai multe informatii despre Regimul TVA in http://www.tvaonline.ro?cs=300508