Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acordarea de imprumuturi in afara creditului bancar



Intrebare: Asociatii societatii comerciale nu sunt cetateni romani. In acest caz pot fi puse la dispozitia societatii sume in lei prin contul de "Asociati, conturi curente"?

Raspuns:
Acordarea de imprumuturi in afara creditului bancar intre persoane fizice si juridice, respectiv intre societati comerciale, este posibila si are ca temei prevederile art. 2158 din noul Cod civil fiind precizat la alin. (2) al aceluiasi articol faptul ca atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.

Aceasta solutie este prevazuta si de legea bancara care nu instituie restrictii exprese in ceea ce priveste acordarea de imprumuturi ci doar interzice activitatea de atragere de depozite. Este de mentionat in acest sens si art. 5 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006.

Imprumutarea societatii de catre o alta societate comerciala sau asociat fie ca este persoana juridica sau fizica este posibila din perspectiva argumentelor prezentate mai sus si in contextul reglementarilor privind desfasurarea activitatii de creditare cu titlu profesional.

Activitatea de creditare se desfasoara cu titlu profesional prin institutii de credit si prin institutiile financiare prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, precum si prin institutii financiare nebancare, in conditiile stabilite prin Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare. Interdictiile din aceste acte normative vizeaza doar desfasurarea activitatii cu titlu profesional, nerestrictionand operatiunile de imprumut din sfera comerciala si civila care nu sunt circumscrise acestui caracter.

Un argument suplimentar in sensul validitatii operatiune de imprumutare si de perceperea unor dobanzi este reprezentat de dispozitiile art. 23 alin. 5 din Codul fiscal care enunta ca sursa a imprumutului si alte entitati decat institutiile de credit sau institutiile financiare nebancare, situatie in care nivelul deductibil al dobanzii este limitat la nivelul dobanzii de referinta a BNR pentru imprumuturile in lei.

Din punct de vedere al obligatiilor declarative pentru contractele de imprumut incheiate pe o durata mai mare de un an cu persoane fizice sau juridice straine exista obligatia suplimentara de notificare a operatiunii la Banca Nationala a Romaniei conform Normei nr. 17/2002 modificata prin Norma BNR nr. 3/2004. Prin intermediul acestei notificari se efectueaza inregistrarea operatiunii in Registrul datoriei private externe. Astfel vor fi completate urmatoarele formulare ce vor fi apoi transmise prin posta la Banca Nationala a Romaniei - Directia statistica, str. Lipscani nr. 25, sectorul 3, Bucuresti.

Completarea si transmiterea a forumarului se vor efectua in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului, precum si in termen de 15 zile de la data schimbarii sediului social, a rezilierii contractului si a oricaror alte modificari fata de notificarea initiala, privind creditorul, debitorul si alte date privind contractul extern.

Cu privire la moneda in care are loc imprumutul Regulamentul BNR nr. 4/2005 privind regimul valutar, republicat impune o serie de restrictii cu privire la modul in care rezidentii urmeaza sa isi stinga obligatia de plata care decurge din contractele incheiate. Deosebit de importanta este calitatea de rezident sau nerezident pe care o are asociatul imprumutator.

Daca acesta este nerezident (asa cum mentionati in intrebare) vor fi aplicabile prevederile art. 2 din acest act normativ potrivit caruia operatiunile valutare curente si de capital, asa cum sunt prevazute in Nomenclatorul cuprins in anexa 1, se efectueaza in mod liber intre rezidenti si nerezidenti, in valuta si in moneda nationala (leu).

Din punct de vedere contabil potrivit OMFP nr. 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene operatiunea se va inregistra utilizand contul 4551 Actionari/asociati - conturi curente.

Tags: acordarea de imprumuturi in afara creditului bancarasociaticonturi curentecodul civilcodul fiscalreglementari contabile


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Acordarea de imprumuturi in afara creditului bancar
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

Diferente de pret. Utilizare cont 348

Analizam mai jos cazul unei societati care produce produse finite inregistrate la pret de vanzare prin 345 = 711,  dand ca exemplu suma de 10...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atentie: Declaratia 200 nu se depune de catre persoanele care...

de Www.contabilul.ro
Contribuabilii care, in anul 2011, au realizat venituri din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor; activitati agricole pentru care...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Se modifica legea contabilitatii!A fost aprobata Ordonanta nr. 37

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 181/21.III.2012, a fost publicata Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Atentie la tratamentul contabil corect cand se constata plus la inventariere!

Incheierea procesului de inventariere poate sa aduca (si, de cele mai multe ori, chiar aduce) unele suprize. In acest domeniu stim deja ca...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

CITESTE RAPORTUL
SPECIAL
GRATUIT

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Adauga adresa de email si vei primi
GRATUIT raportul special