BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Regimul formularelor fiscale in Romania
Cunoastem cu totii cum functioneaza aparatul administratiei fiscale in Romania la ora actuala. Legislatia se completeaza si se modifica la viteza luminii. Nici nu ai timp sa-ti stabilesti efectiv ce s-a modificat intr-un act legislativ, ca la un interval foarte scurt, acesta mai cunoaste o alta schimbare.. Doar “timpul trece, leafa merge, noi muncim cu drag…”.
Declaratiile fiscale sunt metode prin care statul are control asupra contribuabilului. Astfel, indiferent de calitatea unui contribuabil, exista obligatia declararii anumitor date/informatii si depunerii anumitor situatii, in anumite intervale de timp. In caz contrar, legiutorul a impus sanctionarea contraventionala pentru nerespectarea acestor fapte.
In Romania, la categoria Declaratii Fiscale, am regasit un numar de 51 de astfel de cazuri. Dintre cele mai utilizate, amintim:
010 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica;
050 Cerere de inregistrare a domiciliului fiscal al contribuabilului;
100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat general consolidate;
101 Declaratie privind impozitul pe profit;
205 Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit;
210 Fisa fiscala;
300 Decont de taxa pe valoarea adaugata;
390 VIES Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri etc.
Detalii cu privire la regimul formularelor fiscale in Romania, descoperiti accesand linkul:
http://www.contabilul.ro/index.php?pag=a&aid=2082