Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Impozitarea veniturilor din conventii civile
Nr. vizualizari: 3766 / Rating utilizatori: 5 din 1 vot
Ca urmare a incheierii unei conventii civile, in conditiile art. 942 si urmatoarelor Cod civil, platitorul venitului (societatea) poate retine impozitul pe venit in cota de 16% doar incadrand veniturile realizate de persoane fizice, pe baza optiunii formulate la momentul incheierii conventiei civile, in categoria veniturilor „Venituri din alte surse“, potrivit art. 78 din Codul fiscal.
Optiunea de impunere a venitului brut trebuie exercitata in scris, in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.
Intrucat acest venit nu este cuprins in categoria „Venituri din salarii“, platitorul (societatea) nu va avea obligatia completarii de fise fiscale.
Prin folosirea metodologiei de impozitare cu 16%, beneficiile constau in eliminarea obligatiilor societatii in privinta contributiilor obligatorii, ale caror calcul, retinere, virare si declarare cad in sarcina angajatorului in cazul salariilor.
In ceea ce priveste impozitul pe venit, persoana fizica/beneficiarul venitului nu are obligatii declarative privind veniturile realizate si nu va depune declaratia 200, pentru ca este un impozit final cu retinere la sursa.
De asemenea, nu are nici obligatii privind plata impozitului pe venit datorat, impozitul final de 16% fiind calculat, retinut la sursa si virat de platitorul venitului.
Platitorul de venituri (societatea) are obligatia sa vireze impozitul la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.
Impozitul final retinut la sursa se declara de catre platitor/societate prin completarea si depunerea Declaratiei 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat, la randul 22 „Impozit pe alte venituri ale persoanelor fizice“.
Platitorul/societatea are, de asemenea, obligatia sa completeze si sa depuna declaratia „205 – Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit“, cod 14.13.01.13/I pana la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat.
Intrucat acest venit nu este un venit cuprins in categoria veniturilor din salarii, platitorul nu va avea obligatia completarii si depunerii fisei fiscale, care indeplineste in cazul salariilor rolul unei declaratii informative.