BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → TVA pentru achizitia de vehicule in spiritul OUG 34 per 2009 si al HG 488 per 2009
In baza articolului 18 pct.10 din OUG 34/2009, in Codul fiscal a fost introdus un nou articol – art.1451 “Limitari speciale ale dreptului de deducere”- conform caruia, in perioada 1 mai 2009 – 31.12.2010 nu se va deduce taxa pe valoarea adaugata la achizitia de vehicule rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului.
Exceptie fac vehiculele care:
* sunt utilizate exclusiv pentru interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recutare a fortei de munca;
* sunt utilizate pentru transportul cu plata de persoane inclusiv pentru activitatea de taxi;
* sunt utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
* sunt utilizate in scop comercial, in vederea revanzarii.
In normele metodologice s-a reglementat ce inseamna vehicule utilizate pentru interventii, reparatii, paza si protectie, curierat, etc – dar desigur ca acestea nu pot acoperi si nu pot prevede intreaga varietate de cazuri, situatii, care intervin in cadrul desfasurarii actvitatii economice a unui agent economic.
„Cum sa platesti
TVA fara batai de cap. |
Asa cum rezulta din prevederile de mai sus, vehicule reprezinta practic mijloacele de transport destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane – asadar in aceasta categorie intra si scuterele, motocicletele, ATV –urile sau orice alt vehicul motorizat care indeplineste conditiile de greutate si capacitate, destinat exclusiv transportului de persoane.
Expresia “vehicule exclusiv utilizate pentru transport rutier de persoane” ne conduce de altfel la concluzia ca, in aceasta categorile nu sunt incluse autoutilitarele, masinile prevazute cu 2 /5 locuri si care au si o platforma / portbagaj pentru marfa, camioanele, si alte mijloace de transport care sunt destinate atat transportului mixt (persoane si marfa) cat si transportului integral de marfuri /materiale.
Astfel, daca vom achizitiona dupa data de 1 mai un autotursim care sa aiba caracteristicile de greutate si capacitate prevazute in OUG 34 si nu il vom utiliza pentru activitati exceptate, atunci nu vom avea dret de deducere al TVA.
Prin achizitie de vehicule se intelege cumpararea din Romania, importul sau achizitia intracomunitara a vehicului.
Vom trata din punct de vedere contabil operatiunile care se vor impune la inregistrarea in evidenta contabila precum si incidenta fiscala, in cazul in care vom achiztiona un vehicul care sa indeplineasca caracteristicile prevazute in OUG 34 si care nu va fi utilizat pentru activitatile exceptate, analizand pe rand situatiile:
- achizitie din Romania;
- import;
- achizitie intracomunitara;
Achizitia prin leasing financiar de mijloace de transport este considerata prestare de servicii – conform art.129 Cod fiscal si punct 7(2) din normele metodologice de aplicare a art.129., doar valoarea reziduala fiind supusa nedeductibilitatii TVA.
In cazul in care valoarea reziduala este inclusa in rate – atunci factura emisa de firma de leasing va trebui sa contina defalcat: rata si valoare reziduala. Pentru rata se va deduce TVA, pentru partea din valoarea reziduala nu se va deduce TVA.
Desigur ca, in functie de clauzele contractului de leasing privind transferul proprietatii bunului – contractul de leasing poate fi reincadrat si este posibil ca in anumite situatii sa nu avem drept de deducere nici pentru TVA aferent ratelor. Astfel de situatie poate aparea atunci cand utilizatorul si-a exerciatat optiunea de achizitie a mijlocului de transport inca de la data semnarii contractului de leasing.
1) Achizitia unui vehicul rutier din Romania:
Din punct de vedere contabil, conform OMEF 1752/2005 cu modificarile si actualizarile ulterioare, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
Astfe, TVA va face parte integral din costul vehiculului daca acesta va fi integral nedeductibil si prin urmare nerecuperabil.
Pentru mai multe detalii apasa aici