BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Exemple practice privind activitatea de turism intern si inregistrarea acestora in contabilitate
EXEMPLU
Se achizitioneaza marfuri si se receptioneaza la depozitul central, pe baza facturii si a notei de receptie si constatare de diferente la pret de achizitie 1.000 lei, T.V.A. 19%.
%
|
=
|
401
|
1.190 |
Se distribuie marfuri din depozitul central catre restaurant si bar pe baza notei de predare-transfer-restituire, la pret de achizitie de 300 lei si respectiv 200 lei, adaosul comercial practicat de ambele unitati operative fiind de 90%.
Marfurile sunt evidentiate la pretul cu amanuntul.
2.1
371.1
|
=
|
%
|
678 |
2.2
371.2
|
=
|
%
|
452 |
Din „Raportul de gestiune” al hotelului rezulta sume datorate de turistii romani pentru cazare in valoare de 1.100, T.V.A. 19%.
411
|
=
|
%
|
1.309 |
Se predau la casierie pe baza de monetar 300 lei, iar restul se vireaza in contul curent pe baza foii de varsamant.
%
|
=
|
411
|
1.309 |
Se achizitioneaza materii prime si materiale auxiliare specifice laboratorului pe baza de factura. Receptia se efectueaza direct la laboratorul de cofetarie. Pretul de achizitie al materiilor prime este de 500 lei, iar al materialelor consumabile 550 lei, T.V.A. 19%.
%
|
=
|
401
|
1.259 |
Se dau in consum materii prime in valoare de 200 lei, pe baza bonului de consum.
601
|
=
|
301
|
200
|
Se vand in numerar marfuri prin restaurant la pretul de alimentatie publica de 378 lei si prin bar in valoare de 252 lei pe baza notelor de plata.
531
|
=
|
%
|
630
|
Se vand prin restaurant marfuri catre clienti in valoare de 150 lei la pret de alimentatie publica, pe baza de factura.
411
|
=
|
%
|
150
|
Se incaseaza prin virament contravaloarea facturii marfurilor vandute prin restaurant.
512
|
=
|
411
|
150
|
Se achita furnizorul de materii prime si materiale consumabile specifice laboratorului de cofetarie, prin virment bancar.
401
|
=
|
512
|
1.250
|
Se receptioneaza in cursul lunii produse de laborator la pret prestabilit de 350 lei pe baza notei de receptie si constatare de diferente.
345
|
=
|
711
|
350
|
Se inregistreaza conform Raportului de gestiune, vanzarea de tichete de mic dejun in valoare de 180 lei.
411
|
=
|
%
|
214
|
Se inregistreaza darea in consum a materialelor consumabile in valoare de 400 lei.
602
|
=
|
%
|
400
|
Se achita furnizorul de marfuri pe baza de ordin de plata.
401
|
=
|
%
|
1.190
|
Se livreaza produse finite din laboratorul de cofetarie catre cofetaria din cadrul complexului hotelier pe baza notei de predare-transfer. Pretul de alimentatie publica la care se receptioneaza este de 250 lei.
371.3
|
=
|
%
|
297
|
Vanzarea produselor prin cofetaria proprie:
5311
|
=
|
707.3
|
250
|
4428
|
=
|
4427
|
47
|
Descarcarea din gestiune a produselor de cofetarie vandute prin cofetaria proprie:
%
|
=
|
371.3
|
250
|
Serviciul de schimb valutar din cadrul complexului hotelier cumpara 400 euro la cursul de schimb valutar de 3,60 lei/euro, comision 10%.
5314
|
=
|
%
|
1.440
|
Se livreaza produse finite ale laboratorului de cofetarie catre terti, pe baza de factura, in valoare de 160 lei si se incaseaza prin virament contravaloarea lor.
Livrarea:
411
|
=
|
%
|
190
|
Incasarea:
512
|
=
|
411
|
190
|
Se descarca gestiunea barului de marfuri vandute.
%
|
=
|
371.2
|
252
|
Se descarca gestiunea restaurantului de marfurile vandute.
%
|
=
|
371.1
|
528
|