BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Reflectarea in contabilitate a unor operatiuni de perfectionare activa a marfurilor (lohn)
Reflectarea in contabilitate a unor operatiuni de perfectionare activa a marfurilor (lohn)
Termenul economic utilizat pentru un anumit tip de activitate economica desfasurata in regim de perfectionare activa este lohnul. Acesta provine din limba germana, de la cuvantul „lohn” care inseamna „leafa”.
Contractele in regim de lohn sunt incheiate intre doua parti straine, fiind considerat un contract international. De regula, partile contractante sunt denumite exportator si importator, sau ordonator si executant. De obicei, ordonatorul este o firma cu prestigiu, cunoscuta pe piata internationala. Acest tip de contract se intalneste mai mult in industria usoara (textila, de fabricare a incaltamintei sau a tesaturilor si ornamentelor).
Acum iti sta la dispozitie CD-ul
Cele mai cautate 50
monografii
contabile
...Click aici pe
ntru mai multe detalii!
Afacerile in regim de lohn sunt axate pe producerea unor articole, folosind mana de lucru necalificata sau putin calificata, considerata ieftina pe plan international. In cazul in care se foloseste o materie prima, aceasta este importata, prelucrata cu forta de munca locala si apoi exportata din nou.
Contractele in regim de lohn pot avea avantaje si dezavantaje pentru ambele parti.
Avantajul ordonatorului: gaseste o baza materiala (cum ar fi, cladiri, utilaje) in care face investitii minime, iar forta de munca este mult mai ieftina decat in tara sa de origine si astfel isi poate largi productia.
Avantajul executantului: tine ocupata forta de munca si obtine si el un profit.
Dezavantajul ordonatorului: riscul specific regimului de lohn este acela ca marfa sa se execute cu deficiente.
Dezavantajul executantului: marfa fabricata de acesta este vanduta sub marca ordonatorului, ceea ce face ca executantul sa fie mentinut in anonimat.
ATENTIE!
O asemenea activitate economica nu creeaza un avantaj durabil economiei locale, deoarece aceasta nu este insotita de transfer tehnologic sau de putere de decizie, ci dimpotriva, locurile de munca create prin afaceri in regim de lohn sunt deosebit de precare si pot fi transferate oricand rapid si simplu in alta tara.
Pentru mai multe detalii apasa aici