BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Angajam someri. Ce primim?
Articol preluat din Newslettere-ul Taxe si Impozite Actual
In conditiile actualei crize economice, numarul somerilor a crescut considerabil. Cum ne incurajeaza statul sa angajam someri? De ce subventii beneficiem? Care este tratamentul fiscal al subventiilor primite?
1. Prima categorie de subventii – ref. dezvoltarea comunitatilor locale
Din bugetul asigurarilor pentru somaj si din alte surse alocate se pot subventiona cheltuielile cu forta de munca efectuate in cadrul unor programe care au ca scop ocuparea temporara a fortei de munca din randul somerilor, pentru dezvoltarea comunitatilor locale.
Aceste subventii se acorda, la solicitarea autoritatilor publice locale, angajatorilor carora li s-au atribuit contracte cu respectarea reglementarilor in vigoare privind achizitiile publice, pe o perioada de cel mult 12 luni pentru fiecare persoana incadrata, din råndul somerilor, cu contract individual de munca pe perioada determinata de cel mult 12 luni.
Cuantumul lunar al subventiei acordate pentru fiecare persoana incadrata cu contract individual de munca din randul somerilor este:
a) in perioada 1 aprilie – 31 octombrie, 70% din valoarea indicatorului social de referinta;
b) in perioada 1 noiembrie – 31 martie, valoarea indicatorului social de referinta, la care se adauga contributiile de asigurari sociale datorate de angajatori, aferente acestuia.
TESTEAZA GRATUIT: este inceputul succesului pentru cariera ta!
Click aici!
Aceste subventii se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj, cu respectarea reglementarilor aplicabile in domeniul ajutorului de minimis.
2. A doua categorie de subventii – ref. absolventii unor institutii de invatamant
In cazul in care incadram in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant suntem scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si primim lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:
a) o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vicala
goare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
In contrapartida pentru aceste facilitati obtinute avem si obligatii, respectiv sa mentinem raporturile de munca cu absolventii astfel angajati cel putin 3 ani de la data incheierii.
Daca raporturile de munca ale absolventilor inceteaza anterior acestui termen din motive imputabile noua, vom fi penalizati astfel ca vom fi obligati sa restituim, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu.
Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei.
Atentie !
Absolventii pot fi incadrati in aceste condit pentru fiecare forma de invata mant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
In perioada celor 3 ani de obligativitate a mentinerii raporturilor de munca, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de catre angajator. Cheltuielile necesare pentru pregatirea profesionala vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigura rilor pentru somaj.
Dupa expirarea celor trei ani, in cazul in care mentinem in continuare raporturile de munca sau de serviciu cu absolventii, beneficiem, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de munca sau de serviciu, de un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate de angajator pentru aceste persoane si virate, conform legii.
Acest ajutor financiar poate fi acordat pe o perioada de cel mult 2 ani de la data indeplinirii obligatiei de mentinere a raporturilor de munca.
Contributiile sociale datorate de angajator pe care le luam in calcul la stabilirea ajutorului financiar sunt:
Acest ajutor financiar se vireaza, la cererea noastra, din bugetul asigura rilor pentru somaj, numai in cazul in care nu inregistram debite provenind din neplata contributiilor sociale.
Pentru mai multe detalii apasa aici