BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Inregistrarea in contabilitate a instrumentelor financiare din punct de vedere international si national
O intreprinderea achizitioneaza, in anul 2008, un titlu de participare in valoare de 80 lei, care va fi clasificat ca instrument financiar detinut pe termen lung.
grupa 26 |
= |
5121 „Conturi curente la banci” |
80 |
NOTA
Pentru inregistrarea instrumentului financiar, se foloseste de obicei un cont din grupa 26 „Imobilizari financiare”, in functie de natura acestuia si de gradul de participare (entitate afiliata sau intreprindere asociata). Daca detinerea este pe termen scurt, atunci contabilizarea se face cu ajutorul conturilor din grupa 50 „Investitii pe termen scurt”. In situatia in care actiunile detinute pe termen scurt sunt si cotate, atunci evaluarea in situatiile financiare se face la valoarea justa.
Guver
nul a modificat Codul Fiscal prin ordonanta de urgenta! Si nu e ultima oara!
...Click aci pentru mai multe detalii!
EXEMPLU
Sa presupunem ca aceleasi titluri de participare detinute sunt cotate la bursa de valori. La sfarsitul anului, valoarea justa (valoarea de cotatie) a respectivelor instrumente este de 90 lei. Cresterea valorii juste fata de recunoasterea initiala este de 10 lei.
Instrumentele detinute reprezinta imobilizari financiare pe termen lung. In ceea ce priveste obligatia actualizarii valorii acestora la valoarea de cotatie de la data bilantului, potrivit pct. 107 din aceleasi reglementari, acestea nu se vor evalua la valoarea justa de la data bilantului, ci se vor prezenta in continuare la valoarea de intrare, mai putin ajustarile cumulate pentru pierderea de valoare.
EXEMPLU
Sa presupunem ca daca aceleasi titluri de participare cotate ar fi fost detinute pe termen scurt in vederea vanzarii, atunci reflectarea in contabilitate la data achizitiei s-ar fi facut in conturile din clasa 5, astfel:
grupa 50 |
= |
5121 |
80 |
Daca respectivele titluri sunt cotate la bursa, in aceasta situatie instrumentele financiare vor fi prezentate in bilant la valoarea de cotatie, adica de 90 de lei. Diferenta de cotatie este de 10 lei si va fi recunoscuta la venit, astfel:
grupa 50 |
= |
768 |
10 |
Daca intreprinderea doreste sa se acopere impotriva riscului de modificare a valorii juste, va achizitiona in anul 2008 un instrument financiar derivat, cu data scadenta in iunie 2009. Astfel, la momentul achizitiei valoarea acestui instrument financiar derivat va fi zero si va fi inregistrat extracontabil.
In bilantul anului 2008 nu vor fi incluse influentele de valoare generate de instrumentul de acoperire, cunoscute la data bilantului. Singura inregistrare generata de instrumentul financiar derivat va fi efectuata la data scadentei (termenul fixat pentru desfasurarea tranzactiilor – iunie 2009). Astfel, la momentul scadentei se va inregistra in contul de profit si pierdere intreaga valoare a influentelor generate de instrumentul financiar derivat, conform conditiilor contractuale.
Prezentarea instrumentelor financiare derivate in situatiile financiare anuale
Instrumentele financiare derivate pot avea un impact major asupra situatiei financiare a societatilor comentelor financiare derivate si a valorii reale a acestora este recomandata chiar si in cazul in care respectiva societate nu folomerciale, de aceea Directiva 2001/65/CE a Parlamentului European si a Consiliului precizeaza ca raportarea instruseste un sistem de contabilitate la valoarea reala.
Atunci cand o intreprindere a contabilizat un instrument financiar derivat ca un instrument de acoperire a unor riscuri asociate cu tranzactii viitoare anticipate, respectiva intreprindere va prezenta in notele explicative de la situatiile financiare anuale urmatoarele aspecte referitoare la:
ATENTIE!
De asemenea, o intreprindere trebuie sa prezinte in notele explicative toate castigurile sau pierderile angajate in instrumentele financiare destinate acoperirii riscului tranzactiilor viitoare anticipate, indiferent daca acele castiguri sau pierderi au aparut sau nu in situatiile financiare.