BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Cum devine microintreprinderea platitoare de impozit pe profit
Studiu de caz: Problema platii impozitului pe venit/profit, precum si a impozitului pe salarii, este clara, ca regula, indiferent daca suntem microintreprindere sau unitate platitoare de impozit pe proft.
Ce se intampla insa in cazul unei microintreprinderi care devine platitoare de impozit pe profit in cursul aceluiasi an? Cum se schimba termenele de plata a impozitelor si a contributiilor aferente veniturilor din salarii? Cum si cand se platesc si se declara acestea? Dar impozitul pe profit?
1. Regula pentru unitatile platitoare de impozit pe venit (microintreprinderi)
Impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii se platesc trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului.
Atentie!
Avem obligatia de a declara impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii pana la termenul de plata.
Calculul si plata impozitului pe venitul microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul. Declaratia de impozit pe venit se depune pana la termenul de plata al impozitului.
2. Regula pentru unitatile platitoare de impozit pe profit
Plata impozitelor si a contributiilor aferente veniturilor din salarii, si implicit declararea acestora, se efectueaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se efectueaza plata drepturilor salariale.
Impozitul pe profit se plateste
si se declara trimestrial pana la data de 25
inclusiv a primei luni
urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.
3. Ce se intampla cand microintreprinderile devin platitoare de impozit pe profit?
O microintreprindere devine platitoare de impozit pe profit daca, in cursul unui an indeplineste oricare din urmatoarele conditii:
● realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro;
● ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 50% inclusiv.
Declararea si plata impozitelor si a contributiilor aferente veniturilor din salarii se fac lunar, incepand cu luna urmatoare trimestrului in care am devenit platitori de impozit pe profit.
Plata impozitului pe profit, in acest caz se efectueaza luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.
In perioada urmatoare nu se mai poate reveni la sistemul de impozitare aplicabil microintreprinderilor, respectiv la impozitul pe venit. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limite. Nu se datoreaza majorari de intarziere in acest caz. Pentru calculul impozitului pe profit datorat se scad platile reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderilor efectuate in cursul anului fiscal.
Concluzie
Atentie la momentul in care se schimba regulile jocului. Situatia de tranzitie beneficiaza de o reglementare speciala, pe care trebuie sa o cunoastem ca sa putem evita majorarile de intarziere.
Acte normative aplicabile:
Art. 111 alin. (6)-(8) din Codul de procedura fiscala Art. 34 alin. (1) lit. b), art. 57 alin. (21), art. 1071, art. 57 alin. (21), art. 110 din Codul fiscal Pct. 2 din Anexa la Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.537/2008 pentru aprobarea Deciziei Comisiei de proceduri fiscale nr. 1/2008.(Articol preluat din Newsletterul Taxe si Impozite-Actual nr. 25/decembrie 2008)