BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Contractul de arenda
Ce este contractul de arenda?
Art. 2 din Legea nr. 16/1994 mentioneaza ca arenda este contractul incheiat intre proprietar, uzufructar sau alt detinator legal de bunuri agricole, denumit arendator si arendas, cu privire la exploatarea bunurilor agricole, pe o durata determinata si la un pret stabilite intre parti.
Contractul de arenda se intocmeste in scris, cate un exemplar pentru fiecare parte si un exemplar care se depune la consiliul local in raza teritoriala a caruia se afla bunurile arendate, in termen de 15 zile de la data incheierii.
In categoria bunurilor agricole care pot fi arendate sunt terenurile cu destinatie agricola, si anume: terenurile agricole productive – arabile, viile, livezile, pepinierele viticole, pomicole, arbustii fructiferi, plantatiile de hamei si duzi, pasunile impadurite, terenurile ocupate cu constructii si instalatii agrozootehnice, amenajarile piscicole si de imbunatatiri funciare, drumurile tehnologice, platformele si spatiile de depozitare care servesc nevoilor productiei agricole si terenurile neproductive care pot fi amenajate si folosite pentru productia agricola, precum si animalele, constructiile de orice fel, masinile, utilajele si alte asemenea bunuri destinate exploatarii agricole.
Partile contractante ale contractului de arenda
Partile contractante pot fi persoane fizice sau juridice, care trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
ATENTIE!
Regiile autonome, institutele si statiunile de cercetare si productie agricola, societatile comerciale si alte unitati care au in patrimoniu sau in administrare terenuri proprietate de stat
nu pot da in arenda
bunurile agricole. De asemenea, agentii economici cu capital majoritar de stat prestatori de servicii, rezultati din transformarea fostelor statiuni de mecanizare a agriculturii,
nu pot lua in arenda terenuri agricole.
Legea mentioneaza ca durata contractului este aceea care se stabileste de parti, prin contract.
Componentele contractului de arenda
Contractul de arendare va cuprinde:
De asemenea, in contract vor fi incluse si clauzele de asigurare a bunurilor agricole, care sunt in sarcina arendasului.
Din punct de vedere contabil, in cazul unui arendas persoana juridica, contractul de arenda este tratat ca si un contract de inchiriere, plata arendei (in bani sau natura) fiind evidentiata in contul 612 „Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile”.
In ceea ce priveste plata impozitelor si taxelor aferente terenului dat in arenda, legea mentioneaza ca aceasta intra in sarcina arendatorului, arendasul fiind impozitat pentru veniturile realizate din exploatarea bunurilor arendate.