BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → STUDIU DE CAZ: Contabilitate - Fiscalitate
Problema:
Cheltuielile neprevazute(50% din T diurna + cazare) acordate in valuta cf art. 11.1 din HG 518/1995, trebuie justificate cu documente pentru a fideductibile la calculul impozitului pe profit?
Solutie:
Actele normative care reglementeaza diurna, cuantumul ei, modul de acordare, deducerea fiscala, sunt urmatoarele:
Conform prevederilor Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii, cu modificarile ulterioare, locul muncii poate fi modificat de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.Pe durata delegarii sau a detasarii, salariatul are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare precum si la o indemnizatie in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca.
Cum sa rezolvi rapid, legal si cu investitii minime orice situatie de criza TVA ...Click aici pentru mai multe detalii! |
Potrivit reglementarilor Hotararii Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificarile ulterioare, personalului trimis in strainatate in conditiile art. 1 din Hotarare i se acorda in strainatate o indemnizatie zilnica in valuta, denumita diurna, si o suma zilnica in valuta pentru acoperirea cheltuielilor de cazare. In tara, personalul primeste salariul stabilit daca isi mentine calitatea de salariat sau o indemnizatie lunara, calculata potrivit legii, daca i se suspenda contractul de munca.
La art. 1 al acestei Hotarari se prevede ca dispozitiile ei se aplica personalului trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar reprezentand:
a) vizite oficiale, tratative (negocieri), consultari, incheieri de conventii, acorduri si alte
asemenea intelegeri;
b) participari la targuri si expozitii; prospectarea pietei; actiuni de cooperare economica
si tehnico-stiintifica; contractari si alte actiuni care decurg din executarea contractelor de comert exterior;
c) documentare, schimb de experienta;
d) cursuri si stagii de practica si specializare sau perfectionare, inclusiv participarea elevilor, studentilor si cadrelor didactice insotitoare la olimpiade si concursuri in domeniul invatamantului;
e) participari la congrese, conferinte, simpozioane, seminarii, colocvii sau alte reuniuni, care prezinta interes pentru activitatea specifica a unitatii, precum si la manifestari stiintifice, culturale, artistice, sportive si altele asemenea;
f) primiri de titluri, grade profesionale, distinctii sau premii conferite pentru realizari stiintifice, culturale, artistice sau sportive;
g) desfasurarea unei activitati stiintifice, culturale, artistice sau sportive, temporare, fara
dobandirea calitatii de salariat a partenerului extern, precum si pentru tinerea de cursuri in calitate de profesor vizitator;
h) control si indrumare la misiuni diplomatice, oficii consulare si alte asemenea reprezentante in strainatate;
i) executari de lucrari de constructii, reparatii si amenajari la imobilele misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si ale celorlalte forme de reprezentare in strainatate, precum si ducerea si aducerea pe roti a mijloacelor auto apartinand acestor reprezentante;
j) asigurarea protectiei demnitarilor romani pe timpul cat acestia se deplaseaza in strainatate de catre personalul specializat din cadrul Serviciului de Protectie si Paza.
In ceea ce priveste modul de abordare fiscala a problemei, Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la Titlul II, art. 21, alin. (3) litera b), ca suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare in strainatate a salariatilor, este deductibila in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.
Din analiza acestor prevederi legale rezulta urmatoarele:
- dispozitiile H.G. 518/1995 sunt aplicabile personalulului trimis in strainatate numai
pentru indeplinirea misiunilor expres prevazute la art. 1),
- personalului propriu trimis sa lucreze in strainatate ii sunt recunoscute numai cheltuielile cu indemnizatia acordata in conditiile prevazute de lege(H.G. 518/1995 pentru deplasari in strainatate si de contractul colectiv de munca.
- sumele primite de salariatii trimisi pentru rezolvarea unor probleme cu caracter
temporar in strainatate cat se incadreaza in prevederile Titlului III art. 55, alin. (4) lit. g, respectiv sunt tratate ca sume care nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozitate.
- sumele stabilite pentru institutiile publice sunt prevazute in Anexa 1 la H.G. nr.
518/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit dispozitiilor art. 11 alin. (1) din H.G. nr. 518/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, valuta necesara pentru acoperirea unor eventuale cheltuieli neprevăzute, precum si a celor pentru convorbiri telefonice, telex, comisioane de schimb, diferente de tarif la cazare si altele asemenea, necesare indeplinirii misiunii, se acorda in limita unei sume de pana la 50% din totalul diurnei si al plafonului de cazare la care are dreptul personalul.
Sumele in valuta cuvenite personalului, se acorda sub forma de avans. Justificarea sumelor cheltuite in valuta, cu exceptia celor reprezentand drepturile de diurna, se face pe baza de documente si se aproba de catre conducatorii unitatilor trimitatoare. In cazul cheltuielilor medicale este necesar si avizul policlinicii de specialitate.
In situatia in care in unele tari, potrivit practicii existente pe plan local, nu se elibereaza documente sau acestea sunt retinute de catre autoritati, sumele cheltuite se justifica pe baza de declaratie data pe propria raspundere. In tarile in care Romania are reprezentante, declaratia se confirma de catre aceste reprezentante, daca pentru obtinerea acestei confirmări nu sunt necesare cheltuieli de deplasare.
Sumele in valuta folosite in alte scopuri, pierdute, furate sau cheltuite fara respectarea conditiilor in care au fost acordate potrivit legii, se recupereaza in valuta de la cei vinovati. Eventualele penalitati de intarziere se calculeaza in lei, pe baza cursului de schimb valutar la data depunerii sumei datorate.
Recuperarea avansului nejustificat sau a sumelor ramase necheltuite si nedepuse sau depuse peste termenele prevazute de lege, inclusiv a penalitatilor de intarziere, se face pe baza de dispozitie emisa de catre conducatorul unitatii trimitatoare.
Potrivit dispozitiilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1850/2004 privind registrele si formularele financiar-contabile, cu modificarile ulterioare, documentele justificative, dupa caz, sunt:
-
Decont de cheltuieli (pentru deplasări externe - Cod 14-5-5)
Documentul serveste ca:
- document pentru decontarea de catre titularul de avans a cheltuielilor efectuate (in valuta si in lei), cu ocazia deplasarii in strainatate;
- document pentru stabilirea diferentelor de primit sau de restituit de titularul de avans;
- document justificativ de inregistrare in registrul de casa (in valuta) si in contabilitate.
Se intocmeste intr-un exemplar de titularul de avans pentru cheltuielile efectuate pe
intreaga durată a deplasării.
Circulă:
- la persoanele autorizate să verifice legalitatea actelor justificative de cheltuieli, exactitatea calculelor privind sumele decontate la intoarcerea din deplasare si calculul eventualelor penalizari de intarziere, care semneaza de verificare;
- la persoanele autorizate să exercite controlul financiar preventiv si sa aprobe plata diferentei in cazul in care, la decontarea sumelor primite pentru efectuarea deplasării, sumacheltuielilor efective depăseste avansul primit;
- la casieria unitătii pentru plata diferentei, caz in care titularul de avans semnează pentru primirea diferentei respective, fără a se mai intocmi document distinct.
-
Chitanta pentru operatiuni in valuta (cod 14-4-1/a),
Serveste ca:
- document justificativ pentru incasările si plătile in valută efectuate in numerar;
- document justificativ de inregistrare in registrul de casă in valută si in contabilitate.
Se intocmeste la unitatile care efectuează operatiuni in valuta, in doua exemplare, pentru fiecare suma in valuta, de către casierul unitatii si se semnează de acesta.
Circula la depunator/platitor, exemplarul 1, cu stampila unitatii. Exemplarul 2 este folosit ca document de verificare a operatiunilor inregistrate in registrul de casa in valuta.
Se arhivează la compartimentul financiar-contabil, după utilizarea completă a carnetului
(exemplarul 2).
-
Dispozitie de plata/incasare catre casierie (cod 14-4-4/a),
Serveste ca:
- dispozitie pentru casierie, in vederea achitarii in numerar a unor sume, potrivit dispozitiilor legale, inclusiv a avansurilor aprobate pentru cheltuieli de deplasare, precum si a diferentei de incasat de către titularul de avans in cazul justificării unor sume mai mari decat avansul primit, pentru procurare de materiale etc.;
- dispozitie pentru casierie, in vederea incasării in numerar a unor sume care nu reprezintă venituri din activitatea de exploatare, potrivit dispozitiilor legale;
- document justificativ de inregistrare in registrul de casă si in contabilitate, in cazul plătilor in numerar efectuate fără alt document justificativ.
Se intocmeste intr-un exemplar de compartimentul financiar-contabil:
- in cazul utilizării ca dispozitie de plată, cand nu există alte documente prin care se dispune plata (exemplu: stat de salarii sau lista de avans chenzinal etc.);
- in cazul utilizării ca dispozitie de plată a avansurilor pentru cheltuielile de deplasare,
procurare de materiale etc.;
- in cazul utilizării ca dispoziție de incasare, cand nu există alte documente prin care se dispune incasarea (avize de plată, somatii de plată etc.).
Se semnează de intocmire la compartimentul financiar-contabil.
Circulă:
- la persoana autorizată să exercite controlul financiar preventiv, pentru viză in cazurile
prevăzute de lege;
- la persoanele autorizate să aprobe incasarea sau plata sumelor respective;
- la casierie, pentru efectuarea operatiunii de incasare sau plată, după caz, si se semnează
de casier; in cazul plătilor se semnează si de persoana care a primit suma;
- la compartimentul financiar-contabil, anexă la registrul de casă, pentru efectuarea
inregistrărilor in contabilitate.
Se arhivează la compartimentul financiar-contabil, anexă la registrul de casă.
Referitor la necesitatea justificarii cheltuielilor neprevazute, consideram ca acestea nu sunt de natura diurnei, care potrivit legii nu trebuie justificata. Limita cheltuielilor neprevazute se calculeaza ca procent aplicat la diurna si cazare, dar nu au aceeasi natura.
Prin depunerea decontului de cheltuieli pentru deplasari externe, pe verso formularului sunt justijicate toate sumele cheltuite, inclusiv diurna.