BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Indemnizatia administratorilor straini cu rezidenta fiscala romana
O zi de vineri care s-a lasat asteptata timp de o saptamana. Ce bine daca ar exista doar ziua de joi si de vineri ca si zile lucratoare... iar weekendul pentru odihna.
In aceasta perioada am asistat la modificarile uluitoare ale legislatiei fiscale. De la o zi la alta, monitorul oficial suna o noua actualizare/modificare/ upgrade. O litera de lege modifica o alta litera de lege care la randul ei mai modifica alte zece. In consecinta fiscalitatea romaneasca este o combinatie de n luate cate k... sau cum ar spune anumite persoane, “fara numar”... Insa ne place sau nu, acesta este adevarul. O legislatieeste asemenea unei paduri in care te pierzi de-a dreptul, creata parca in acest scop...
Vom aborda astazi impactul indemnizatiei administratorilor straini cu rezidenta fiscala romana.
Indemnizatia administratorilor, precum si suma din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor reprezinta venituri asimilate salariilor, in baza art.55 lit.b din Codul Fiscal.
Ca urmare a adoptarii OUG nr. 82/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu incidenta in ceea ce priveste aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) pct. I si IV din Legea nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, rezulta faptul ca remuneratia directorilor, obtinuta in temeiul contractului de mandat, este asimilata din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii si se impoziteaza potrivit legislatiei in materie.
Pentru mai multe detalii apasati aici