BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Contabilitatea dividendelor
drd. Adelina Blajanu
Contabilitatea dividendelor
Ce sunt dividendele?
Uzual, dividendele reprezinta distribuirea de sume banesti sau in natura catre asociatii/actionarii unei entitati, distribuire ce se realizeaza proportional cu numarul de parti sociale/actiuni detinute de fiecare asociat/actionar.
Ce reprezinta dividendele din punctul de vedere al legislatiei ?
Ar trebui sa privim dividendele din doua perspective:
Daca abordam dividendele din punctul de vedere al Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 67 alin. (1), dividendul reprezinta cota parte din profit ce se distribuie fiecarui asociat.
Ca si sfera de impozitare, Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 7 pct. 12 incadreaza in categoria dividendelor orice distribuire in bani sau in natura, efectuata de catre o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica, cu urmatoarele exceptii:
Se observa deci, ca prevederile legislatiei fiscale in materie de dividende sunt mult mai cuprinzatoare decat cele ale legii de organizare si functionare a societatilor comerciale.
Cine sunt beneficiarii dividendelor?
Orice persoana, fizica sau juridica, rezidenta sau nerezidenta poate beneficia de plata dividendelor, in conditiile detinerii de titluri de participare la o persoana juridica.
Cine are obligatia stabilirii si distribuirii dividendelor?
Art. 1172 din Codul fiscal stabileste ca obligatia de propunere si de repartizare a dividendelor revine Adunarii Generale a Asociatilor sau Actionarilor (AGA).
Conditii pentru repartizarea dividendelor
Nu se pot distribui dividende din profituri fictive sau in conditiile in care entitatea inregistreaza pierdere.
Termenul de prescriere
Legea nr. 31/1990 stabileste ca termenul de prescriere in cazul dividendelor neridicate este de 3 ani.
EXEMPLU
Se considera o entitate „A” cu 4 actionari, structura actionariatului precum cotele de detinere prezentandu-se astfel:
Pentru mai multe detalii apasa aici
![]() |
Singura modalitate de a avea inregistrari contabile perfect legale!
|