BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Intreruperea temporara a activitatii angajatorului
Sfarsitul de an este agitat pentru unii romani si nu pentru ca se apropie sarbatorile de iarna. Semnele crizei internationale isi fac simtita prezenta si in companiile din Romania. In fata crizei o serie de societati au fost nevoite sa faca concedieri masive de personal. O solutie pentru evitarea concedierilor colective o reprezinta intreruperea temporara a activitatii fara incetarea raportului de munca.
Aceasta masura reprezinta una din situatiile suspendarii contractului individual de munca expres prevazute in Codul muncii.
Potrivit art. 52 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile;
b) ca sanctiune disciplinara;
c) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
e) pe durata detasarii.
Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Pe durata intreruperii temporare salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
Prin contractele colective de munca se stabileste ce se intelege prin sintagma „se afla la dispozitia angajatorului”.
Consilier Codul Muncii va ofera solutii
pentru toate problemele dvs. de legislatia muncii!
...Click aici pentru detalii!