Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cine trebuie sa depuna Declaratia de patrimoniu?
Publicat de catre Contabilul.roNr. vizualizari: 3039 / Rating utilizatori: 4 din 2 voturi
Avand in vedere faptul ca rolul mass-media este acela de a informa corect opinia publica, MFP revine si face urmatoarele precizari:
- declaratia de patrimoniu si venituri vizeaza DOAR acele persoane fizice care in urma unor verificari documentare prealabile amanuntite a tuturor informatiilor detinute si obtinute de ANAF referitoare la veniturile declarate de acestea comparativ cu acumularile lor patrimoniale urmeaza sa fie supuse unei verificari fiscale efective pentru ca prezinta un risc semnificativ de nedeclarare a veniturilor realizate, fiind suspectate de evaziune fiscala;
- depunerea acestei declaratii de patrimoniu si venituri nu se va face de catre toate persoanele fizice si nici macar de catre toate persoanele fizice independente supuse inspectiei fiscale obisnuite ci numai de catre acele persoane fizice care, in urma verificarilor prealabile prezinta discrepante majore intre acumularile de avere si veniturile declarate si intra in procedura de verificare fiscala
De asemenea, atragem atentia asupra faptului ca depunerea declaratiei se face numai la cererea organului fiscal, potrivit art.109^1, alin. (5^1):
(5^1) Persoana supusa verificarii are obligatia de a depune o declaratie de patrimoniu si venituri la solicitarea organului fiscal.
Subliniem faptul ca reglementarea verificarii fiscale a persoanelor fizice, bazata pe metodele indirecte de control, s-a realizat inca din 2010, prin OUG nr.117.
Totodata, atragem atentia asupra faptului ca procedura de aplicare a metodelor indirecte de control si a selectarii persoanelor supuse controlului pe baza analizei de risc, a fost aprobata in 2011 prin HG nr.248 si, respectiv, HG nr.773
Proiectul de ordin la care se face referire nu face decat sa defineasca continutul si modelul propriu zis al declaratiei de patrimoniu, conform art.109^1, alin.5^2 deja existent in Codul de Procedura Fiscala:
(5^2) Elementele de patrimoniu si de venituri ce trebuie declarate de persoana supusa verificarii, precum si modelul declaratiei se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice.
Aprobarea modelului si continutului declaratiei de patrimoniu este o masura care completeaza ansamblul de actiuni pe care Ministerul de Finante le desfasoara in prezent in vederea combaterii si diminuarii evaziunii fiscale.
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...