BlogulSpecialistului → Legislatia muncii → Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav
A venit toamna si, odata cu ea, evident, au inceput si problemele parintilor, caci temperaturile scazute reprezinta una dintre principalele cauze ale imbolnavirilor celor mici.
Nu trebuie sa ne ingrijoram insa, caci pentru ingrijirea micutilor bolnavi in varsta de pana la 7 ani parintii care sunt asigurati au dreptul la concediu si indemnizatie.
De aceleasi drepturi beneficiaza si asiguratii, parinti ai copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav reprezinta una din cauzele de suspendare ale contractului individual de munca din inititativa salariatului.
Indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Beneficiaza de indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu minim de cotizare de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul.
De aceleasi drepturi beneficiaza si asiguratul care, in conditiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au incredintat copii in vederea adoptiei sau i-au fost dati in plasament, daca indeplineste conditiile cerute pentru acordarea acestora.
Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav, cu durata de cel mult 14 zile calendaristice, in una sau mai multe etape, pentru aceeasi afectiune.
Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav, cu durata de cel mult 30 de zile calendaristice.
Durata de acordare a indemnizatiei este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat, este supus unor interventii chirurgicale. In aceste situatii de exceptie durata concediului medical este stabilita de medicul curant, iar dupa depasirea termenului de 90 de zile, de catre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10 din O.U.G. nr. 158/2005.