BlogulSpecialistului → Resurse juridice → Cum recuperezi banii de la un rau-platnic?
Cum recuperezi banii de la un rau-platnic?
Jud. Gheorghe Morosanu
Orice firma, chiar si in situatia cand are un contract bine intocmit se poate gasi in situatia ca partenerul sa intarzie sau sa refuze virarea banilor, chiar si daca firma a acceptat ca plata sa se faca la un termen ulterior predarii marfii.
a) scrisoarea
Normal si civilizat este sa-l intrebi mai intai, printr-un telefon, fax sau scrisoare, care este cauza intarzierii sau motivul refuzului si sa-l somezi sa plateasca. Cat priveste aceasta scrisoare, se pot scrie (s-au scris) tratate intregi pe tema ei si au aparut carti cu zeci de modele posibile. Sunt de luat in calcul o multime de elemente, atat formale (calitatea hartiei si a plicului, aspectul antetului propriu), cat si de continut (gingasii incisive, complimente gratioase, santaje mai mult sau mai putin mascate etc.) Aici este locul sa afirm increderea mea in forta cuvantului bine scris.
Iti doresti afaceri sigure si 100% legale?
Cheia succesului sta
ACUM in mainile tale!
...Click aici pentru detalii!
b) abordarea directa: concilierea prejudecatoreasca
Daca demersurile de mai sus nu au ca rezultat plata, dupa un termen de cateva zile va trebui sa faci o deplasare (sau sa trimiti un delegat bine documentat si cu aptitudini de negociator), prezentand partenerului un PROCES-VERBAL DE CONCILIERE PREJUDECATOREASCA. In urma discutiilor si eventualelor clarificari, vei cere partenerului sa-si scrie punctul de vedere in partea a doua a paginii, indiferent care este acesta.
Poate el refuza sa scrie un raspuns; cere-i macar o stampila pe delegatie, pentru a justifica deplasarea facuta. Simti ca partenerul va fi necooperant? Solicita stampila de la secretara, inainte de a intra la patron. Rezultatul cel mai fericit al concilierii poate fi ordinul de plata sau cecul prin care plateste suma. Ar mai putea promite in scris ca plateste la un anumit termen, acceptat de tine si, daca se tine de cuvant, problema se incheie aici.
Concilierea o poti trimite si prin posta, cu confirmare de primire, in doua exemplare, pentru a putea primi unul cu raspunsul completat, dar pastrand si o copie, in ideea ca nu ar urma niciun raspuns. Caz in care este bine sa poti arata instantei macar recipisa postala a trimiterii.
Observatie 1: Aceasta conciliere directa este obligatorie dupa lege (art. 7201 C.pr.civ.), si ea este utila:
– pe de o parte, pentru a avea deja punctul lui de vedere, cu un inceput de argumentatie, pe care sa o poti combate in instanta; – pe de alta parte, pentru a preintampina situatia in care el, platind debitul dupa ce l-ai actionat in judecata, ti-ar putea pune in sarcina culpa procesuala, deci si plata cheltuielilor de judecata.
Observatie 2: Niciodata un debitor nu va plati penalitati de bunavoie, pana nu va fi fortat de instanta. Deci, daca esti multumit sa primesti numai suma ca atare, poti folosi penalitatile doar ca element de negociere, mai exact de sperietoare. Daca nu, il lasi sa scrie in conciliere ce vrea si mergi mai departe.