BlogulSpecialistului → Contabilitate si fiscalitate → Inregistrari contabile ale avansurilor
In cadrul relatiilor de afaceri intre firme, exista numeroase situatii in care se solicita plata in avans pentru livrarea unor bunuri sau prestarea unor servicii.
Conform Legii 571/2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, capitolul VI „Faptul generator si exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata”, articolul 1342, exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervine la data la care are loc faptul generator. Ca o derogare de la o astfel de regula, exigibilitatea mai intervine:
· la data la care este emisa o factura fiscala, inainte de data la care intervine faptul generator;
· la data incasarii avansului, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Se excepteaza de la aceasta prevedere avansurile incasate pentru plata importurilor si a drepturilor vamale stabilite, potrivit legii pentru importuri, si orice avansuri incasate pentru operatiuni scutite de taxa pe valoarea adaugata sau care nu sunt in sfera de aplicare a taxei. Prin avansuri se intelege incasarea partiala sau integrala a contravalorii bunurilor sau serviciilor, efectuate inainte de data livrarii, respectiv a prestarii acestora;
· la data extragerii numerarului, pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii realizate prin masini automate de vanzare, de jocuri sau alte masini similare.
Prin alin. (1) al art. 155 se face de asemenea precizarea ca „... persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi lucratoare a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa”.
Exista situatii in care firmele nu cunosc aceste prevederi legale, sau pur si simplu uita sa intocmeasca in termenul legal factura de avans. In acest caz, legislatia prevede amenzi semnificative.
Construieste-ti corect
propria monografie contabila
folosind experienta specialistilor!
Expertul tau:
Revista de Monografii Contabile!
Exemplu: Emiterea facturii, ulterior incasarii avansului pana la termenul permis de lege
La data de 12 ianuarie 2007, firma ABCD SRL, pe baza unui contract comercial de prestari servicii cu o alta societate, a primit prin virament bancarsuma de 24.000 lei, ca avans 50 %, conform prevederilor din contractul respectiv. Ambele firme sunt platitoare de taxa pe valoare adaugata.
Primirea avansului in data de 12 ianuarie 2007 se contabilizeaza astfel:
5121 = 419 24.000
„Conturi la banci in lei" „Clienti - creditori"
Conform prevederilor legale in vigoare, pana la data de 15 februarie 2007 trebuie intocmita factura fiscala de incasare, cu colectarea T.V.A.
La data intocmirii facturii se inregistreaza factura de avans:
411 = % 24.000
„Clienti"
472 20.168
„Venituri inregistrate in avans"
4427 3.832
„Taxa pe valoarea adaugata colectata"